Festival europskog filma Palić

24. izdanje Festivala europskog filma Palić održat će se od 15. do 21.7. na više lokacija u prirodnom okruženju kraj jezera Palić u Subotici.

Publiku i ove godine očekuje veliki broj relevantnih europskih naslova raspoređenih u 11 selekcija: Glavni natjecateljski program, Paralele i sudari, Mladi duh Europe, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Glavni natjecateljski program, u kojem je ove godine 12 filmova, posvećen je onim europskim filmskim ostvarenjima koja provociraju pitanja o sudbini europskog čovjeka, ujedno ukazujući na svu ljepotu i važnost različitosti unutar europskog prostora. Ovakvi europski filmovi s lakoćom zainteresiraju publiku, jer je identifikacija s njihovim junacima toliko realna i moguća i u njihovoj tragediji i u njihovoj sreći. Na emocije s platna odgovara se emocijama iz gledališta.

Program će otvoriti dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu - mađarska ljubavna priča "Na duši i tijelu" redateljice Ilidike Enjedi.

Tu je zatim “Bez ljubavi” ruskog redatelja Andreja Zvjaginceva, starog znanca festivala s Palića, koji je ove godine u Cannesu dobio nagradu žirija. Njegovo prethodno ostvarenje “Levijatan” je prije tri godine osvojilo Zlatni toranj za najbolji film na Paliću, kao i nagradu za najbolji scenarij u Cannesu ali i mnoga druga priznanja. Andrej Zvjagincev je zvijezda europskog filma i jedan od najznačajnijih ruskih redatelja u ovom trenutku.

“Kratki izlet” hrvatskog redatelja Igora Bezinovića zanimljiv je hibrid dokumentarnog filma i fikcije. Bezinović je za svoj film na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" dobio nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je svijetsku premijeru imao na ovogodišnjem 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

Više o ostalim programima i Fetivalu pročitajte na službenim stranicama.

TV raspored

30.05.2018.