Adios Sabata

Sinopsis

Sredinom 1960-ih spaghetti vesterni su kao svojevrsni pomaknuti i pomalo bizarni podžanr vesterna ubrzo stekli veliku popularnost. Zajednička obilježja špageti vesterna, skromna produkcija, talijanski jezik, s talijanskim redateljima, u talijanskim filmskim studijima Cinecitta, na Sardiniji i u Španjolskoj, prepoznatljiva su po prenaglašavanju općih mjesta, minimalističkom redateljskom stilu i čestim posezanjima za naglašenim nasiljem.

Demitologizacija i dekonstrukcija izvorno američkog filmskog žanra pritom su dijelom provođene namjerno, a dijelom su se javile kao posljedica rada u europskim kulturama i uz skromne proračune.

Film „Adios Sabata“ realiziran u produkciji Alberta Grimaldija (Za dolar više, Dvadeseto stoljeće, Ginger i Fred), spaghetti vestern Gianfranca Parolinija (Heraklov bijes, Deset gladijatora) središnji je nastavak autorove trilogije o slikovitom protagonistu Indiju Blacku pod nadimkom Sabata.

Riječ je o nastavku filma "Sabata" iz 1969. u kojem je naslovnog junaka glumio Lee van Cleef (Dobar, loš, zao), koji će Sabatu opet utjeloviti i u zaključnom dijelu trilogije "Povratak Sabate".

Plaćenik Indio Black zvan Sabata (Y. Brynner) jaše prema selu u kojem je postaja austrijske carske vojske kojom zapovijeda pukovnik Skimmel (G. Herter). Treba ubiti pukovnika, pa za partnera u poslu prihvati sebi sličnog Ballantina (D. Reed). Da bi lakše došli do Skimela udruže se s revolucionarom Escudom (I. Spalla) u pljački vlaka koji prevozi austrijsko zlato...

Film ''Adios Sabata'' gledamo 17.6. u 21:00.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje