Alkemija Balkana Gorana Milića

Sinopsis

Putopisni dokumentarac Gorana Milića "Alkemija Balkana". U ovom dokumentarnom serijalu Milić traži sugovornike na temu života u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Alkemija Balkana Gorana Milića – Bosna i Hercegovina, (2014), dokumentarni serijal (14 epizoda x 25 min). Putopisni dokumentarac u kojem novinarska ikona Goran Milić po Bosni i Hercegovini traži sugovornike na temu života u poslijeratnoj BiH. Njegovi sugovornici pripadaju svim sferama života: od radnika do intelektualaca, od vjerskih dužnosnika do poslovnih ljudi. Kroz svoje životne priče otkrivaju svakodnevni život u zemlji koja je ostatku svijeta i dalje sinonim za ratna razaranja i nesigurnost. U dokumentarnom serijalu od 14 epizoda Goran Milić vodi gledatelje kroz Bosnu i Hercegovinu: od Velike Kladuše do Trebinja, od Posušja do Zvornika, od Brčkog do Mostara, od Sarajeva do Banja Luke.

Alkemija Balkana Gorana Milića – Crna Gora, (2015), dokumentarni serijal (11 epizoda x 25 min). Goran Milić donosi 11 epizoda o Crnoj Gori te provodi gledatelje kroz tu zemlju: od Herceg Novog do Ulcinja, preko Cetinja do Nikšića, Rožaja i Gusinja. Intervjuiran je velik broj Crnogoraca, među kojima je i premijer Đukanović, te nekoliko mladih čije poruke odzvanjaju toliko zrelo i europski da ćete ih sigurno zapamtiti. U gimnaziji u Podgorici napravljena je i anketa o vrijednostima u koje vjeruju mladi: o izboru između novca, ljubavi, slave, porodice, privatnog biznisa ili državne službe, Rusa i Amerikanaca.

Alkemija Balkana Gorana Milića – Hrvatska, (2015.), dokumentarni serijal (15 epizoda x 25 min).

U serijalu govore predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, redatelj Rajko Grlić, spisateljica i glumica Jelena Veljača, direktor Zagreb Film Festivala i vlasnik kultnog zagrebačkog kina Europa Boris T. Matić, svjetski priznata sopranistica Lana Kos, ali i mnogi drugi koji daju svoj pogled na današnju Hrvatsku. Posjećena je obitelj Vlašić iz Osijeka, poznata po svojim zrakoplovima, gdje je Goran Milić letio s najmlađim pilotom u Hrvatskoj. Snimljen je i prvi i jedini svjetionik u kopnenom dijelu Balkana kod luke Dunav na rijeci Krapinici, koji je sagradila Zagorska mornarica. Posjetili su i u Borovo te vidjeli proizvodnju obuće, snimili električni automobil i patrolne čamce, sve Made in Croatia!

Alkemija Balkana Gorana Milića – Srbija, (2015.), dokumentarni serijal (15 epizoda x 25 min).

U ovom TV-serijalu govore premijer Aleksandar Vučić, najbogatiji Srbin s beogradskom adresom Miodrag Kostić, prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević, medijski magnat Robert Čoban, akademik Matija Bećković, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko, poznate osobe kao što su Dragan Džajić, Ljubiša Samardžić, Srdan Golubović, stalni gosti restorana Madera, prve trube Dragačeva, monahinje, pjevači, načelnici pet gradova, urednici lokalnih listova, profesori i mnogi obični ljudi koji daju svoj pogled na današnju Srbiju. Provedena je i anketu među stotinu građana Beograda i Novog Sada, koji su ocjenjivali je li Srbija uspješna ili neuspješna zemlja; tko je kriv za loše stanje privrede; tko je najviše kriv za ratove u Jugoslaviji; što je najvažnije za sreću; bi li stupili u brak s osobom druge vjere i nacije; što bi napravili s iznenadnim dobitkom od 100.000 eura; u kakvom bi društvenom sustavu najradije živjeli itd.

 

Redatelj

Goran Milić

Žanr

dokumentarna serija

Godina proizvodnje

2014, 2015

Glumci

Trajanje

55 x 25'