Atentat u Sarajevu

Nakon velikog uspjeha Bitke na Neretvi, Veljko Bulajić snima Atentat u Sarajevu u kojemu rekonstruira zbivanja u danima oko atentata koji je promijenio svijet i potaknuo Prvi svjetski rat. Film prati prijestolonasljednički bračni par i atentatore, pritom nastojeći zadržati pozitivan pogled prema jednima i drugima.
Sinopsis

Tijekom lipnja 1914. godine austrougarski nadvojvoda i prijestolonasljednik Franjo Ferdinand sprema se u pratnji supruge Sofije posjetiti Sarajevo. Istodobno u grad stižu i pripadnici srpske nacionalističke organizacije Mlada Bosna predvođeni Gavrilom Principom i Nedeljkom Čabrinovićem, mladići koji su u Srbiji prošli obuku za izvršenje atentata na nadvojvodu. Planovi za ubojstvo Franje Ferdinanda počeli su se kovati nakon što su članovi srpske terorističke organizacije Crna ruka pod zapovjedništvom Dragutina Dimitrijevića Apisa, ujedno i glavnog zapovjednika srpske vojne obavještajne službe, doznali da će prijestolonasljednik stići u nadzor vojne vježbe. 

U samom atentatu 28.6. sudjelovalo je sedam osoba.

Atentat u Sarajevu nagrađen je na uglednom festivalu u San Sebastianu specijalnom nagradom žirija, u Puli je osvojio Srebrnu arenu za režiju.

Redatelj

Veljko Bulajić

Žanr

povijesna drama

Godina proizvodnje

1975

Glumci

Christopher Plummer, Florinda Bolkan, Maximilian Schell, Irfan Mensur, Radoš Bajić

Trajanje

132'