Binđanje na Klasik TV-u – Velo Misto

Sinopsis

U subotu i nedjelju 22. i 23.6. od 18h emitiramo 6. izdanje Binđanja na Klasik TV-u. Velo Misto je označilo prvo izdanje Binđanja za 8. rođendan Klasik TV-a prošle godine, a ako je suditi po podacima gledanosti, našim gledateljima se jako svidjelo. Potaknuti time, odlučili smo nastaviti s idejom binđanja domaćih serija. Za sve one koji žele ponovno pogledati Velo Misto ili su ga propustili prvi put – ovaj vikend imate savršenu priliku.

S binđanjem ste zasigurno već upoznati, ali ipak da ponovimo - ono je relativno nov pojam za maratonsko uživanje u serijama i filmovima koje je zadnjih godina popularizirano kod mlađih generacija, a budući da i mi sami često binđamo, odlučili smo to pružiti i našim gledateljima.

Velo misto prikazano je prvi put na HTV-u, tadašnjoj Televiziji Zagreb, 1980. godine, deset godina nakon velikog uspjeha serije Naše malo misto, čije je Velo misto svojevrsni nastavak.

Obje serije snimljene su prema knjigama Miljenka Smoje. Velo misto svojevrsna je kronika grada Splita tijekom prve polovice 20. stoljeća. Pratimo događaje uoči osnivanja nogometnog kluba Hajduk, burnih političkih događaja uoči I. svjetskog rata pa sve do završetka II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Kroz seriju pratimo niz živopisnih likova: ribara, težaka, radnika, policajaca, piljarica, studenata, vojnika, bludnica, krijumčara, ljudi s ruba života, ali i uglednih građana od kojih se mnogi temelje na stvarnim ličnostima, dok je stvarnost isprepletena s fikcijom.

Središnji je lik vlasnik gradske brijačnice Meštar (Boris Dvornik), oko kojega se plete mreža odnosa ostalih protagonista kao što su Duje (Mustafa Nadarević), pionir nogometa u Splitu i osnivač Hajduka, i njegovo društvo “praški studenti” Pegula (Mladen Barbarić) i Tonči (Milan Štrljić), te njihove žene Violeta (Zdravka Krstulović) i Kate (Mira Furlan).

Pamte se i proleter Ferata (Aljoša Vučković), njegova Marijeta (Vlasta Knezović) i sin Papundek (Duško Valentić), picaferaj (Vjenceslav Kapural) i škovacin (Špiro Guberina) koji je kao Strikan zajedno sa svojim Netjakom (Ivo Gregurević) činio nezaboravan par.

Serija je spoj komedije i drame, a odlikuje ju efektno dočaran mediteranski ambijent, autentičan jezik, bogati kostimi i scenografija, te upečatljiva glumačka ostvarenja. Serija je bila izuzetno popularna među gledateljima od samog početka prikazivanja, a glumci koji se u njoj pojavljuju postali su pravim TV zvijezdama.

Redatelj je bio Joakim Marušić, glazbu je napisao Pero Gotovac, a glavne uloge tumačili su: Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Mustafa Nadarević, Milan Štrljić, Boris Buzančić, Vlasta Knezović, Aljoša Vučković, Mira Furlan, Špiro Guberina, Ivo Gregurević, Ljubomir Kapor, Fabijan Šovagović, Ivica Vidović, Josip Genda i drugi.

Ponavljamo, ovog vikenda od 18h moći ćete pogledati svih 14 epizoda kultne domaće serije Velo Misto, prvih 7 epizoda u subotu, drugih 7 u nedjelju.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje