Binđanje Velog Mista na Klasik TV-u

Sinopsis

Muke ti ježove, za ove blagdane ne želimo politiku u svoju butigu! Al' zato uživamo uz maraton Velog Mista, 28., 29. i 30.12. od 16h samo na Klasik TV-u!

Priča se da čak i danas, u raznim dijelovima svijeta, stranci sa sobom znaju nositi prastare snimljene video kazete s tom kultnom serijom, okupiti se sa poznanicima i slušati dok im netko iz naših krajeva prevodi riječi koje govori brkati brico na čudnom jeziku.

Deset godina nakon velikog uspjeha serije Naše malo misto, Velo misto prvi je put prikazana na tadašnjoj Televiziji Zagreb, 1980. godine. Kao i prethodnica, i Velo misto snimljeno je prema knjigama Miljenka Smoje i svojevrsna je kronika grada Splita tijekom prve polovice 20. stoljeća. Pratimo događaje uoči osnivanja nogometnog kluba Hajduk, burnih političkih događaja uoči I. svjetskog rata pa sve do završetka II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Kroz seriju pratimo niz živopisnih likova: ribara, težaka, radnika, policajaca, piljarica, studenata, vojnika, bludnica, krijumčara, ljudi s ruba života, ali i uglednih građana od kojih se mnogi temelje na stvarnim ličnostima, dok je stvarnost isprepletena s fikcijom.

Središnji je lik vlasnik gradske brijačnice Meštar (Boris Dvornik) koji neće politiku u svoju butigu, no ne može je izbjeći, oko kojega se plete mreža odnosa ostalih protagonista kao što su Duje (Mustafa Nadarević), pionir nogometa u Splitu i osnivač Hajduka, i njegovo društvo “praški studenti” Pegula (Mladen Barbarić) i Tonči (Milan Štrljić), te njihove supruge Violeta (Zdravka Krstulović) i Kate (Mira Furlan).

Pamte se i proleter Ferata (Aljoša Vučković), njegova Marijeta (Vlasta Knezović) i sin Papundek (Duško Valentić), picaferaj (Vjenceslav Kapural) i škovacin (Špiro Guberina) koji je kao Strikan zajedno sa svojim Netjakom (Ivo Gregurević) činio nezaboravan par.

Serija je bila izuzetno popularna među gledateljima od samog početka prikazivanja, nerijetko su ulice tijekom emitiranja bile puste, nebrojene su dosjetke i rečenice iz serije postale dio svakodnevnog jezika (Jema, jema puno lipih stvar, ma ih nesmin kazat!), a glumci koji se u njoj pojavljuju postali su pravim TV zvijezdama.

Redatelj je bio Joakim Marušić, glazbu je napisao Pero Gotovac, a glavne uloge tumačili su: Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Mustafa Nadarević, Milan Štrljić, Boris Buzančić, Vlasta Knezović, Aljoša Vučković, Mira Furlan, Špiro Guberina, Ivo Gregurević, Ljubomir Kapor, Fabijan Šovagović, Ivica Vidović, Josip Genda i drugi.

Da ponovimo, ove subote, nedjelje i ponedjeljka zablokirajte daljinac na Klasik TV-u, jer ćete od 16h imati rijetku priliku pogledati svih 14 epizoda kultne domaće serije Velo Misto. Preporučamo gledanje uz obitelj, prijatelje, lonac sarme i čašu crnoga! Ugodne blagdane i Novu godinu želi vam Klasik TV.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje