Čefuri raus!

Radnja filma je smještena u Fužine, novosagrađenu četvrt Ljubljane u kojoj veliki broj stanovnika potječe iz ostatka Jugoslavije, a za koje domicilno slovensko stanovništvo ima običaj koristiti pogdrni izraz “čefur”.
Sinopsis

Marko Đorđić je mladić čiji su roditelji trbuhom za kruhom došli u Sloveniju, nastanili se i ostali tu živjeti. On trenira košarku, talentiran je i želi uspjeti u tom sportu. No, Slovenci na njega gledaju kao na došljaka i njegove šanse da postigne nešto u životu su minimalne. Marko je, međutim, nakon svađe s trenerom prestao igrati košarku i svo vrijeme provodi ispred kuće gubeći vrijeme s trojicom “čefurskih” prijatelja – Acom, Adijem i Dejanom. Kao i mnogim njihovim vršnjacima u sličnoj situaciji, životni stil im uključuje konzumaciju alkohola i droge. Jedne večeri će njihovo pijanstvo dovesti do incidenta i kratkotrajnog boravka u policijskoj postaji, koji samo pokreće novi slijed nemilih događaja.

U filmu glavnu riječ vode imigranti iz BiH ili Srbije koji su diskriminirani u tamošnjem društvu, odnosno, priča problematizira pitanje identiteta "drugih" i "drugačijih" unutar većinske zajednice.

Redatelj

Goran Vojnović

Žanr

komedija

Godina proizvodnje

2013

Glumci

Emir Hadžihafizbegović, Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalić, Jernej Kogovšek, Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Mustafa Nadarević

Trajanje

100'