Ciklus Fabijan Šovagović na Klasik TV-u

Sinopsis

U ponedjeljak 2.3.2020. krećemo s ciklusom filmova Fabijana Šovagovića, hrvatskog kazališnog i filmskog glumca, redatelja i pisca. Šovagović je jedan od najvećih hrvatskih glumaca čija su ostvarenja tijekom desetljeća obilježavala i određivala smjer i kvalitetu hrvatskoga glumišta. Rođen 1932. godine kao jedno od četvero djece u zemljoradničkoj obitelji Josipa i Tonke Šovagović, odrastao je u slavonskom selu Ladimirevcima blizu Valpova, a Srednju školu građevinskog smjera završio je u Osijeku. Već je kao srednjoškolac glumio u amaterskim predstavama u Ladimirevcima (David Štrbac u Kočićevu Jazavcu pred sudom), a potom i u omladinskom KUD-u “Milica Križan” u Osijeku. Studij glume polazio je na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao 1957. godine. Tijekom godina bio je članom kazališta "Gavella", HNK u Zagrebu, sudjelovao u radu "Teatra u gostima", djelovao kao slobodni umjetnik i nastupao na svim našim najvećim festivalima.

Prvi film u ciklusu biti će "Sokol ga nije volio" u kojem pratimo Šimu, seljaka prisiljenog da nosi uniformu i bori se unatoč naporima da ostane neutralan. 9.3. emitirat ćemo ratnu dramu "Hranjenik" koju smo nedavno imali priliku gledati u ciklusu filmova Vatroslava Mimice. Odnose i veze između dvaju obitelji u komediji "Imam dvije mame i dva tate" istražit ćemo 16.3., a triler "Događaj" gledat ćemo 23.3. Idući film u ciklusu biti će ratni film Antuna Vrdoljaka, "Kad čuješ zvona", s Borisom Dvornikom, Pavlom Vujisićem, Fabijanom Šovagovićem i Ivicom Vidovićem u glavnim ulogama.

U travnju nastavljamo u revijalnom tonu s dramom “Breza”, 6.4., u kojoj pratimo nesretni život jedne krhke seoske djevojke, a 13.4. “Lisice” Krsta Papića. Priča o čovjeku koji usprkos nepovoljnim okolnostima pokušava ostati pošten tema je filma “San o ruži” kojeg emitiramo 20.4., a posljednji film u ciklusu gledat ćemo 27.4., legendaran povijesni spektakl “Seljačka buna” Vatroslava Mimice.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje