Ciklus filmova Dragana Nikolića

Sinopsis

U povodu 75 obljetnice rođenja velikog glumca Dragana Nikolića prikazujemo izbor filmova I kojima je ostvario neke od nezaboravnih uloga.

Pravim imenom Dragoslav Nikolić, rođen je 20. kolovoza 1943. u Beogradu. Još nije bio ni punoljetan, pohađao je tek drugi razred srednje škole kad je položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Prvu filmsku ulogu odglumio je 1964. godine u filmu “Pravo stanje stvari”, ali proslavila ga je rola Džimija Barke, u kultnom klasiku Živojina Pavlovića “Kad budem mrtav i beo” (1967.). Ostat će zapamćen po ulogama u više od 80 filmova, a među nezaboravne junake koje je glumio, osim Džimija Barke, svakako spadaju i neostvareni automobilski as Flojd u “Nacionalnoj klasi”, zavodnik koji pjeva šlagere seoskoj djevojci u filmu Slobodana Šijana “Ko to tamo peva”, turskog pljačkaša u “Banović Strahinji”, za koju je 1981. osvojio Zlatnu arenu u Puli, Popaja u “Balkan ekspresu”, a legendarna je i njegova uloga Prleta u televizijskoj seriji “Otpisani” i “Povratak otpisanih”. Bio je u braku s poznatom glumicom Milenom Dravić. Upoznali su se 1972. kada su zajedno vodili televizijski show program “Obraz uz obraz”, a tijekom jedne pauze između snimanja, 31. prosinca, otišli su se vjenčati. U braku su bili 45 godina.

Preminuo je u ožujku 2016. godine. “Nikolić je glumac bez kojeg se, poslije više od stotinu briljantno odigranih uloga u kojima je pokazao da u njegovu izražajnom registru ima mjesta i za neznane nacionalne junake, romantične zavodnike s građanskim ili polugrađanskim pedigreom, likove sa sumnjiva vrha i nesumnjiva društvenog dna, ne može ni zamisliti domaća filmska i kazališna umjetnost”, priopćili su nakon njegove smrtei kolege iz Ateljea 212, kazališne kuća čiji je Nikolić bio član od 1969. godine.

CIKLUS. D. NIKOLIĆ: Kad budem mrtav i beo, drama

CIKLUS. D. NIKOLIĆ: Nacionalna klasa, drama

CIKLUS. D. NIKOLIĆ: Ko to tamo peva, komedija

CIKLUS. D. NIKOLIĆ: Banović Strahinja, povijesni

CIKLUS. D. NIKOLIĆ: Balkan ekspres, komedija

CIKLUS. D. NIKOLIĆ: Lavirint, triler

CIKLUS. D. NIKOLIĆ: Zona Zamfirova, komedija

CIKLUS. D. NIKOLIĆ: Pljačka Trećeg rajha, komedija

Filmovi se prikazuju ponedjeljkom oko 20:30h, a reprize utorkom u 16h, na Klasik TV-u.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje