Ciklus filmova Emira Kusturice

Sinopsis

Prikazujemo ciklus ranih ostvarenja proslavljenog Emira Kusturice.

Kusturica se rodio 1954. godine u Sarajevu, a režiju je studirao na cijenjenoj Praškoj filmskoj akademiji – FAMU. Prvi cjelovečernji igrani film Sjećaš li se Dolly Bell? snimio je 1981. godine po scenariju Abdulaha Sidrana i za njega je osvojio dvije velike međunarodne nagrade; Zlatnog Lava za najbolji debitantski film na Venecijanskom filmskom festivalu i nagradu FIPRESCI, u Cannesu. Dobio je i Zlatnu Arenu na festivalu u Puli.

Ponovna suradnja sa Sidranom rezultirala je još jednim sjajnim ostvarenjem, filmom Otac na službenom putu (1985.) za koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, a potom i nominaciju za nagradu Oscar za najbolji film neengleskog govornog područja.

Uslijedio je Dom za vješanje na kojem mu je koscenarist bio Gordan Mihić, a za taj film osvojio je nagradu za najbolju ražiju na festivalu u Cannesu.

Ciklus završava komedijom Crna mačka beli mačor, koja se kao i Dom za vešanje bavi životom Roma, a za taj film Kusturica je opet nagrađen za najbolju režiju, ali ovoga puta na festivalu u Veneciji gdje je dobio Srebrnog Lava.


Filmovi u ciklusu:


Sjećaš li se Dolly Bell

Otac na službenom putu

Dom za vešanje

Crna mačka beli mačor

Redatelj

Emir Kusturica

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje