Ciklus filmova: Klasici na Klasiku

Sinopsis

Šest bezvremenskih ekranizacija velikih književnih djela na Klasik TV-u

Klasik TV tijekom lipnja i srpnja donosi odličan ciklus filmova Klasici na Klasiku. Šest višestruko nagrađivanih filmskih naslova nastalih prema kanonskim književnim djelima od 22. lipnja možete pratiti svakog ponedjeljka u kasnovečernjem terminu. Riječ je o ekranizacijama Glembajevih Miroslava Krleže, Breze Slavka Kolara, Kiklopa Ranka Marinkovića, Izgubljenog zavičaja Slobodana Novaka, Derviša i smrti Meše Selimovića te legendarne proze u trapericama Zvonimira Majdaka Kužiš stari moj. Klasike je odabrao urednik Igor Tomljanović.

1. Glembajevi | 22. 6. u 22.55

Ciklus otvaraju Glembajevi (1988.) u režiji Antuna Vrdoljaka. Dobro poznata priča o bogatoj i moćnoj obitelji, sinu koji se iz inozemstva vraća u obiteljsku kuću, barunici koja je ondje zamijenila njegovu majku, licemjerju i financijskom kriminalu gotovo stotinu godina od svoga nastanka nije izgubila na aktualnosti. U glavnim su ulogama Mustafa Nadarević kao Leone Glembay, Ena Begović kao barunica Castelli i Tonko Lonza kao Ignjat Glembay, dok glazbu za film potpisuje Arsen Dedić.

2. Breza | 29. 6. u 23.15

Slijedi Breza (1967.) u režiji Ante Babaje, i to 29. lipnja u 23.15. Janica (Manca Košir) uda se za seoskog zavodnika Marka (Bata Živojinović) i ubrzo zatrudni. No, Marko niti nakon ženidbe ne prestaje s raskalašenim životom, a Janičina trudnoća završi pobačajem. Iako je bolesna i iscrpljena, Markova obitelj Janicu tjera da obavlja teške poslove. Kad više ne može ustati izkreveta, odbiju pozvati liječnika. Prikaz mentaliteta sela i njegovih teškim životom u bezdušnike pretvorenih stanovnika u izvorniku uz problematiku provincije donosi obilje humora, ali i višeslojnost likova, a isti pristup zadržava i Babaja.

3. Kiklop | 6. 7. u 23.45

Treći po redu naslov iz ciklusa Klasici na Klasiku još jedan je Vrdoljakov uradak, ujedno najambiciozniji njegov projekt do tad – Kiklop iz 1982.  Želeći prikazati duh Zagreba netom prije 2. svjetskog rata, Vrdoljak kombinira intelektualni sadržaj Marinkovićeva pisma s popularnim momentima, pa je uz zvučnu glumačku postavu film kod publike odlično prošao.  Glavnog lika Melkiora Tresića, koji je na dijeti kako bi izbjegao regrutaciju, tumači Frano Lasić, a tu su i Ljuba Tadić, Rade Šerbedžija te Mira Furlan, ali i Mustafa Nadarević, Relja Bašić, Boris Dvornik, Ivo Gregurević, Maria Baxa...

4. Izgubljeni zavičaj | 13. 7. u 23.00

I Ante Babaja zastupljen je u Klasicima na Klasiku s dva naslova. Nakon Breze, na programu je Izgubljeni zavičaj (1980.). Snimatelj je bio Goran Trbuljak, a za lokaciju je odabran Cres. Glavni se lik radi sprovoda vraća na svoj rodni otok gdje ga preplavljuju uspomene iz mladosti, uključujući i onu na prvo erotsko iskustvo. No, prošlost još postoji samo u uspomenama. Scene iz mediteranskog ruralnog života – lov na tune, berba grožđa, vožnja čamcem – praćene su Monteverdijevom klasičnom glazbom pa film gledatelju pruža misaono, poetsko iskustvo.

5. Derviš i smrt | 20. 7. u 23.15

Derviš i smrt (1974.) ekranizirao je Zdravko Velimirović uz atraktivnu glumačku ekipu u kojoj su među ostalima Bata Živojinović, Boris Dvornik, Pavle Vujisić i Faruk Begoli. U Bosni 17. stoljeća Ahmed Nurudin, nekadašnji ratnik, posvećuje život Alahu i postaje derviš. Teror i korupciju lokalne vlasti ne primjećuje sve dok smrtno ne strada njegov nevini brat. Nurudin se osvećuje, preuzima vlast i postaje kao oni protiv kojih se borio – krut, nepravedan i opsjednut svojom moći...


6. Kužiš stari moj | 27. 7. u 23.00

Posljednji u ciklusu, Kužiš stari moj (1973.) u režiji Vanče Kljakovića, prikazuje zagrebačku svakodnevicu jednog boema i zgubidana, nekadašnjeg preprodavača kino-ulaznica, čiji je biznis u nestajanju pojavom disko-klubova. I dok mu se društvo raspada, a svijet se oko njega nepovratno mijenja, Glista (Ivica Vidović) traži svoju ulogu u društvu. Popularna filmska inačica jednog od najzagrebačkijih romana 20. stoljeća Klasike na Klasiku zatvara 27. srpnja u 23 sata.

Bezvremenske naslove velikih spisatelja Vrdoljak, Babaja, Velimirović i Kljaković ozbiljno i ambiciozno pretočili su u film, uz plejadu legendarnih glumaca i filmskih radnika. Pridružite nam se na filmskom putovanju kroz najbolje od najboljeg svakog ponedjeljka od 22. lipnja do 27. srpnja – od starobosanskih derviša preko austrougarske gospode i provincijske zatvorenosti pa sve do fakinskog Zagreba 70-ih. Klasici vas čekaju na Klasiku TV.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje