Ciklus komedija

Sinopsis

Povodom osmog rođendana Klasik TV-a, prikazujemo neke od najpopularnijih domaćih komedija zadnjih 20-tak godina. Uživat ćemo u ludim zgodama junaka filmova Vinka Brešana, Hrvoja Hribara, Dalibora Matanića i Snježane Tribuson.

Ponedjeljak je rezerviran za smijeh uz Klasik TV.

Kako je počeo rat na mom otoku (1996.), komedija

29.10. u 20:30h

Početkom 1991. godine, dok su u tek proglašenoj samostalnoj Republici Hrvatskoj vojarne još pod nadzorom Jugoslavenske armije koja ne priznaje hrvatsku samostalnost te ne želi napustiti Hrvatsku i osloboditi hrvatske mladiće koji su se zatekli na služenju vojnog roka, na jedan maleni otok na Jadranu dolazi Blaž Gajski. On je otac vojnika koji tu služi vojni rok i želi svojeg sina izvući iz vojarne. No, stanje na otoku je napeto. Major Aleksa minirao je skladišta i prijeti da će cijeli otok dignuti u zrak ako itko išta pokuša protiv njegove vojarne. Mještani pak organiziraju priredbu ispred vojarne i između pjesama i recitacija pregovaraju s majorom te pozivaju njega i vojnike na predaju. Blaž Gajski ne uspijeva naći pomoć za spašavanje sina, jer je svatko na otoku zaokupljen svojom ulogom u burnim događajima. U tom općem metežu Gajski shvaća da mora biti luđi od ludih ako želi pomoći sinu, te preobučen u časnika jugoslavenske vojske ulazi u vojarnu.

Iako je snimljen u televizijskoj produkciji, film Kako je počeo rat na mom otoku skupio je gotovo 350 tisuća gledatelja u kinima i postao najgledaniji hrvatski film tijekom devedesetih, ali i jedan od najgledanijih uopće. Film je hvaljen zbog komičnog pristupa ozbiljnim temama i osvojio je više nagrada. Nagrađen je Velikom nagradom na festivalu u Cottbusu te Zlatnim arenama za režiju, žensku epizodnu ulogu (Matija Prskalo) i kostimografiju (Vanda Ninić) na filmskom festivalu u Puli te nagradu kritike Oktavijan.

Redatelj: Vinko Brešan

Glumci: Vlatko Dulić, Ljubomir Kerekeš, Ivan Brkić, Predrag Vušović, Božidar Orešković, Ivica Vidović, Matija Prskalo, Goran Navojec, Senka Bulić, Etta Bortolazzi, Slobodan Milovanović, Leon Lučev

Što je muškarac bez brkova (2005.), komedija

5.11. u 22:25h

Zagora. Mlada Tatjana izgubila je supruga kada je isti poginuo u nesreći radeći za neku njemačku građevinsku tvrtku. Tatjana nije ništa govorila godinama, sve dok napokon na ispovijedi nije priznala mladom katoličkom svećeniku Stipanu da se zaljubila u njega. On je isprva šokiran te se protivi takvoj ideji, ali ipak potajno gaji osjećaje prema njoj.

Istodobno, 'gastarbajter' Marinko vraća se natrag u svoju domovinu, Zagoru, sa svojom tinejdžerskom kćeri Julijom. Dok je ova znatiželjno proučavala prirodu i zastala obaviti nuždu, sa stabla je sišao mladi Haiku pjesnik Stanislav koji je promatrao štiglića. Julija se nakon nekog vremena zaljubi u njega.

Radnja se zakomplicira kada se pojavi Stipin brat blizanac Ivica, general.

Što je muškarac bez brkova je hrvatska romantična komedija iz 2005. godine koju je režirao Hrvoje Hribar prema romanu Ante Tomića. Radnja se odvija oko mlade djevojke (Zrinka Cvitešić) koja se zaljubi u mladog svećenika (Leon Lučev).

Redatelj: Hrvoje Hribar

Glume: Leon Lučev, Zrinka Cvitešić, Ivo Gregurević

Maršal (1999.), komedija

12.11. u 20:45h

Stipan, mladi policajac na službi u Splitu, za kaznu zbog lošeg obavljanja dužnosti, dobiva naizgled besmislen zadatak. Na otoku, odakle je Stipan porijeklom, grupa se penzionera, svi bivši članovi SUBNOR-a predvođeni starim partizanom Marinkom Čičinom, ponaša sumnjivo. Čudno ponašanje počelo je od sprovoda jednog njegovog kolege, a glasine u mjestu govore da se na tom sprovodu ukazao nekakav duh. Otok je poprilično zapušten jer turizma nema već godinama, pa su ga napustili svi koji su mogli. Stipan započinje istragu u mjestu, no ni od koga ne uspijeva ništa saznati jer je na otoku zavladao strah od svih vrsta duhova, vampira, vukodlaka i tome sličnih spodoba. Sam Marinko i njegovo društvo sa Stipanom, kao predstavnikom neprijateljske vlasti, ne želi niti razgovarati. Stipan se u istrazi vrti u krug, sve dok mu sredovječni bračni par iz Zagreba ne prijavi da im se na groblju ukazao duh Josipa Broza Tita u maršalskoj uniformi. Gradonačelnik Luka se odlučuje da u mjestu organizira “socijalističko-spiritistički turizam”, te preuređuje mjesto u “socijalističkom duhu” ne bi li privukao stare prvoborce i iz njihovih penzija izvukao ono malo što se može. Stipan ga pokušava u tome zaustaviti no “prvomajske parade, šafete i sl.” su počele privlačiti “turiste”. Stipan pojačava istragu. Na mjestu gdje je “Titov duh” zadnji put viđen, Stipan nalazi nekoliko ordena i jednu kubansku cigaru…

Film hitmejkera Vinka Brešana "Maršal" u Hrvatskoj je vidjelo više od 100.000 gledatelja, a nagrađen je i na međunarodnim festivalima. Brešan je na festivalu u Karlovym Varyma osvojio nagradu za najbolju režiju, a u Berlinu je film dobio nagradu Wolfgang Staunde. Na Pulskom festivalu dobio je Veliku Zlatnu Arenu. Zajedno s ocem, scenaristom Ivom Brešanom, autor je nakon sjajnog uspjeha filma "Kako je počeo rat na mom otoku", snimio još jedan neodoljivo duhovit film koji se prema povijesti odnosi s kombinacijom podsmijeha i nostalgije.

Redatelj: Vinko Brešan

Glume: Drazen Kuhn, Linda Begonja, Ilija Ivezic

Blagajnica hoće ići na more (2000.), komedija

19.11. u 19:45h

Barica radi kao blagajnica na periferiji Zagreba i mašta o tome kako će svoju bolesnu kćer odvesti na more. No, kad se konačno uspije izboriti za dopust, stvari se kompliciraju kad se u samoposluživanju zaposli nova dugonoga radnica.

Blagajnica hoće ići na more debitantski je film danas proslavljenog redatelja Dalibora Matanića (Zvizdan, Kino Lika). Iako je nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije, film je prikazan i u kinima te je ostvario odličnu gledanost – vidjelo ga je oko 60 000 gledatelja. Riječ je o dirljivoj socijalnoj drami s elementima komedije, u kojoj se osobito ističu glumačka ostvarenja Dore Polić, Nine Violić, Vere Zime, Ivana Brkića i drugih. Film je na Pulskom festivalu nagrađen Zlatnom arenom za glavnu žensku ulogu (Dora Polić), sporednu žensku ulogu (Nina Violić) i montažu, te nagradom Breza za najboljeg režisera debitanta. Nagrađen je i na međunarodnom festivalu u Cottbusu gdje je osvojio studentsku nagradu za najbolji prvi film, a prikazan je i na međunarodnom festivalu u Solunu te na prestižnom newyorškom festivalu debitantskih filmova.

Redatelj: Dalibor Matanić

Glumci: Dora Polić, Nina Violić, Ivan Brkić, Vera Zima, Milan Štrljić, Hana Hegedušić, Mirjana Rogina, Danko Ljuština, Vlasta Knezović

Tri muškarca Melite Žganjer (1998.), komedija

26.11. u 20:20h

Melita Žganjer radi u slastičarnici i neuspješno pokušava izgubiti kile. Dok njena cimerica Višnja "proždire" muškarce, Melita sanja o pravoj ljubavi i provodi svo svoje slobodno vrijeme gledajući južnoameričku sapunicu "Rob ljubavi". Međutim, njen muškarac iz snova je puno bliže nego što misli.

Riječ je o trodjelnoj seriji čije ćemo sve tri epizode prikazati u kontinuitetu. Romantična komedija iz 1998. u kojoj glavne uloge tumače Mirjana Rogina i Goran Navojec u vrijeme premijere popraćena je sjajnim kritikama i vrlo dobrim odzivom publike. Kroz priču o povučenoj slastičarki Meliti i njenoj simpatiji, dostavljaču kolača Janku, ironizira se fenomen latinoameričkih sapunica. Na filmskom festivalu u Puli film je osvojio Zlatne arene za scenarij, scenografiju, montažu, epizodnu žensku (S. Nikolić) te epizodnu mušku ulogu (I. Gregurević), kao i nagradu kritike Oktavijan, a Mirjana Rogina dobila je nagradu Breza za najbolje debitantsko ostvarenje

Redatelj: Snježana Tribuson

Glume: Mirjana Rogina, Goran Navojec, Suzana Nikolić

72 dana (2010.), komedija

3.12. u 20:25h

Obitelj iz izoliranog sela u Lici dobro živi od američke penzije pokojnog pradjeda Đurađa koju dobiva njegova udovica Neđa. Idila se prekida nakon Neđine smrti no glavešina obitelji Mane smišlja lukav plan.

Redatelj: Danilo Šerbedžija

Glumci: Rade Šerbedžija, Krešimir Mikić, Bogdan Diklić

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje