Čovjek od zakona

Tiho remek-djelo vestern žanra je pred nama: “Čovjek od zakona” premijerno na Klasik TV-u!
Sinopsis

Obaveznu filmsku “lektiru” na Klasik TV-u nastavljamo istim tempom! “Čovjek od zakona” je još jedan specifičan vestern, najviše zbog perioda u kojemu je nastao.

Godina je 1971., a klasičan Hollywood kakav je do tada bio poznat, polako nestaje. Međutim, u eri nastanka novog, zanimljivo je da se “Čovjek od zakona” više priklanja staroj, nego novoj epohi. Ovo je film klasično ispričane priče, dopadljivo napisanih likova i sjajne atmosfere, a njegov najveći adut je neprikosnovena glumačka ekipa, na čelu s Burtom Lancasterom, kojega u stopu prate Robert Ryan i tada ne pretjerano poznat Robert Duvall.

Ništa manje vrijedan spomena nije redatelj Michael Winner, koji se profilirao prije svega za žestoke, akcijske trilere i koji je njegovao vrlo konzistentan redateljski stil.

Glavna specifičnost je ta da se lik kojega tumači Burt Lancaster ne može okarakterizirati ni kao dobar, ni kao loš momak. On je surovi, strogi maršal, koji je uvijek na strani pravde, pa čak i po cijenu milosti. Mračan, ćudljiv, čak je i njegova odjeća potpuno crna - sve ukazuje na njegovu nepokolebljivost u odluci da petoricu ubojica privede pravdi.

Ovaj moralno dvosmislen vestern, nastao u vremenu kada je žanr bio na svom vrhuncu, na programu je u petak, 20. svibnja od 20:50h, a ono što, kao i uvijek, sigurno možemo obećati, je mnoštvo kvalitetnih, neobičnih, nepravedno zapostavljenih, kao i popularnih naslova na Klasik TV-u tijekom cijelog svibnja!

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje