Gazda: Početak

Sinopsis

Drugi film iz serijala Gazda, pričaje o Agrokoru prije Agrokora, o debaklu privatizacije, tranzicije i pravosuđate njegovu nasljeđu, koje i danas baštinimo. Okosnica je filma priča o Globusgrupi i Miroslavu Kutli, jednom od najvećih tajkuna devedesetih. 

Redatelj filma Dario Juričan kaže kako je na filmu sasuradnicima radio godinu dana, te da je priča o Ivici Todoriću i Agrokoru preslika priče o Globusgrupi i njezinom vlasniku Miroslavu Kutli. Iakonarativnu okosnicu filma čini priča o Miroslavu Kutli, ovo nije film o Kutli,kao što ni prethodni film “Gazda” nije bio o Ivici Todoriću. “Oboje su priče osistemu, sistemskoj korupciji, bogovima i u oba su pojedinci narativne kičme”obrazložio je autor u jednom intervjuu.

Za ovaj dokumentarac autori su, kažu, obradili 10 tisućastranica sudskih dokumenata koji govore o Miroslavu Kutli. Ambicija im je bila na cjelovit način prikazati sve velike afere tihgodina. Rekonstruirali su priču o medijskom kartelu, a najviše su se bavili privatizacijom 90-ih godina. Među sugovornicima u filmu se pojavljuju Stipe Mesić, Ivić Pašalić,Vladimir Šeks, Tomislav Karamarko i drugi.

Dario Juričan diplomiraoje film na London Film Academy, a najzapaženiji mu je film u dosadašnjojkarijeri dokumentarac “Gazda” kojim se pozabavio usponom Ivice Todorića na čeloAgrokora. Suradnici na filmu su Saša Paparella i istraživački novinari MašenjkaBačić i Zvonimir Tivon.

Redatelj

Dario Juričan

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje