Golikova serija Inspektor Vinko od 14. 9.

Sinopsis

Na Klasik TV-u od 14. 9. kreće antologijska dramska serija Inspektor Vinko iz 1984., s Ivicom Vidovićem u naslovnoj ulozi. Osam epizoda u režiji Kreše Golika, nastalih prema scenariju Željka Senečića, Klasik TV prikazuje premijerno svaki dan u 20 sati

Bivši kaskader Vinko Marinić kao portir radi u općinskoj upravi. Otac je dvoje djece i sa nezaposlenom suprugom živi u malom tavanskom stanu kao podstanar, a dobronamjerni susjedi Čavleki im često pomažu pozajmicama. U Općini se sjete da je Vinko pravnik pa ga imenuju za inspektora za ispitivanje porijekla imovine, čime se njegov život dodatno komplicira.

Humor Inspektora Vinka i danas je živ i aktualan. Vinko je pošten, ali istovremeno naivan, a zapravo stalno začuđen nad oportunizmom i beskrupuloznošću pojedinaca koji iskorištavaju društveni položaj za vlastiti materijalni probitak i socijalnu promociju. Toplina Vinkova doma, tragikomične situacije u općini, susjedski odnosi, društvo i njegove devijacije, svakodnevni život prikazani su sa sviješću da se svi mi vrtimo u istom krugu, i bez obzira na bolje i lošije životne izbore, upućeni smo jedni na druge.

– Mislim da se o Vinku najpreciznije izrazio Ivica Vidović rekavši da ga podsjeća na Alisu u zemlji čudesa, jer je Alisa, kao i Vinko, zapravo lakmus papir da bi se vidjelo sve ostalo. Vinko je na neki način dramaturška žrtva, no to nije ništa novo, u literaturi je to vrlo stari postupak. On kao lik omogućuje da bi se izredale razne pojave i karakteri u toj društvenoj panorami, on sve to spaja i daje nam mogućnost da se stvarima pozabavimo onoliko koliko nalazimo da ima smisla. Druga je stvar što priča kasnije postaje sve više Vinkov slučaj, no bolje neka to serija kaže i gledaoci prosude – rekao je redatelj Krešo Golik svojedobno u jednom intervjuu.

Uz Ivicu Vidovića, u seriji glume nedavno preminula Zoja Odak (Blanka), Marija Kohn, Relja Bašić, Franjo Majetić, Božidar Orešković, Rade Špicmiler, Branka Strmac, Mustafa Nadarević, Perica Martinović, Lela Margitić, Jagoda Antunac i Smiljka Bencet. Serija je snimljena u produkciji TV Zagreb.

Budući da se Inspektor Vinko od 14. 9. na Klasik TV-u prikazuje svakodnevno u 20 sati, dolazi do manje promjene u TV rasporedu subotom i nedjeljom: serija Porodično blago vikendom umjesto u 19 sati počinjat će u 18:30, dok će se po dvije epizode serije Ljubav, navika, panika emitirati u 19:30. Raspored od ponedjeljka do petka ostaje isti.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje