In Memoriam: Neda Arnerić

Sinopsis

Otkako se prvi put pojavila na platnu, u filmu „Jutro“ Puriše Đorđevića kao preslatka 13-godišnja djevojčica, preko zlatnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća Neda Arnerić figurirala je kao jedna od najvećih i najljepših filmskih zvijezda domaćeg filma. Planirali smo joj uskoro prirediti veliki filmski ciklus, no nagla smrt sve nas je iznenadila i potresla. Svi se ovih dana opraštamo s jednom od posljednjih zaista velikih glumica Jugoslavenske kinematografije, a mi ćemo je se prisjetiti kroz pet sjajnih ostvarenja koja ćemo na Klasik TV-u prikazati od srijede do nedjelje u udarnom terminu – između 20 i 21 sat.

Sjećanje na Nedu Arnerić započet ćemo nezaboravnim filmom „Ispravi se, Delfina“, istinitom pričom o makedonskoj plivačici Atini Bojadži koja je 1969. godine preplivala kanal La Manche. Dan kasnije na programu je jedan raniji i rjeđe prikazivani film „Kvar“, pomalo tjeskobna drama u kojoj je Neda partnerica glavnog lika, novinara sa specifičnim zdravstvenim i psihološkim problemima, igra ga Aleksandar Berček. U petak u 20:45 prikazat ćemo dramu „Večernja zvona“ Lordana Zafranovića u kojemu igra suprugu komunističkog revolucionara kojega tumači Rade Šerbedžija. Slijedi uvijek rado gledano „Varljivo leto '68“ (subota u 21:20) u kojemu je putena Neda kriva za nesnosne tinejdžerske muke glavnog lika Petra (Slavko Štimac), kojega igra Slavko Štimac. I u nedjelju, šećer za kraj, „Ko to tamo peva“, uloga seksualno nesputane i gladne mladenke koju ćemo pamtiti po replici koju nije ona izgovorila, ali je muški dio gledateljstva redovito citira imajući pred očima upravo Nedu - „I tata bi sine!“.

Iako je privatni život Nede Arnerić pričao neku drugu priču, mi gledatelji pamtit ćemo je kao veselu, prpošnu, znatiželjnu i prekrasnu ženu koja nam je uljepšala nebrojene filmske trenutke. I još će ih dugo uljepšavati, dok god ćete gledati Klasik TV.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje