Izdvajamo u siječnju

Sinopsis

Sutjeska I 8.1. u 21:35

Film "Sutjeska"

Film "Sutjeska" Stipe Delića, uz "Bitku na Neretvi" Veljka Bulajića, najpoznatiji je jugoslavenski cjelovečernji film tematike NOB-a. Rekonstrukcija je to jedne od najmučnijih vojnih operacija koje su se dogodile na teritoriju bivše Jugoslavije, u kojoj je poginulo više od sedam tisuća boraca, i s jedne i s druge strane (među poginulima je bio i opjevani narodni heroj, Titov pouzdanik Sava Kovačević).

Metastaze I 9.1. u 21:30

Film "Metastaze"

"Metastaze" redatelja Branka Schmidta snimljene su prema istoimenom romanu Ive Balenovića i donose priču o četvorici kvartovskih prijatelja koji žive isprazne luzerske živote u kojima su jedina svjetle točke lokalni kafić i Dinamove utakmice.

Brojni su problemi suvremenog društva kojih se film dotiče, od nasilja, pijančevanja, drogiranja i krijumčarenja droge, zlostavljanja žena, posljedica Domovinskog rata na psihe sudionika te navijačke ikonografije obilježene crnim majicama i pozdravima iz nekih prošlih vremena.

Scenarist Ognjen Sviličić i redatelj Branko Schmidt oblikuju cjelinu kao skup fragmenata kojima predstavljaju glavne likove: bivšeg narkomana Filipa (Franjo Dijak) koji se nakon višegodišnjeg liječenja u katoličkoj komuni u Španjolskoj vraća u rodni grad; Krpu (Rene Bitorajac), kojem je sudjelovanje u Domovinskm ratu bilo okidač za otvoreno iskazivanje agresivnog ponašanja; rezigniranog i dobroćudnog alkoholičara Kizu (Robert Ugrina) i narkomana Deju (Rakan Rushaidat) obilježenog time što mu je otac Srbin.

ZG80 I 16.1. u 21:35

Film "ZG80"

Ova akcijska komedija, koja vraća na velike ekrane lik Krpe i Renea Bitorajca, na humorističan način priča priču o jednoj posebnoj subkulturi i o društvu i problemima koje su okupirali tadašnju mladež u predratnoj Jugoslaviji.

ZG80 svojevrstan je prednastavak filma Metastaze Branka Schmidta. Prednastavak zato što se u filmu pojavljuje lik Krpe kojeg je u Metastazama sjajno utjelovio Rene Bitorajac. U filmu se susrećemo i s drugim poznatim likovima poput Kize i Deje, a ZG80 vraća nas na sam početak njihove priče i ulazi u motivaciju koja stoji iza njihovog djelovanja u kontekstu predratne Jugoslavije.


Ova akcijska komedija prati grupu navijača Bad Blue Boysa’ koji odlaze na utakmicu između NK Dinamo i FK Crvena Zvezda gdje ih očekuju njihovi tadašnji najveći rivali - Delije. Utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda. Impresivna glumačka ekipa sjajno je uprizorila autentičan, neuljepšan navijački duh i vrijeme u kojem se radnja filma događa.

Kamiondžije I od 13.1. u 20:00

Serija "Kamiondžije"

Serija prati život dva stara prijatelja, vozača, koji odlaze u mirovinu i umorni jedva čekaju dan kada će moći ostvariti svoje snove – Paja, život u čamcu na Savi, a Jare, čeprkanje po vrtu iza kuće. No snovi su jedno, a stvarnost, kao i uvijek, nešto sasvim drugo..

Serija je bila jedan od posljednjih jugoslavenskih televizijskih serija snimljenih u crno-bijeloj tehnici te je doživjela veliku popularnost.

Što je muškarac bez brkova I 22.1. u 21:30

"Što je muškarac bez brkova" scenarista i redatelja Hrvoja Hribara romantična je komedija koja oslikava prilike u tipičnom selu dalmatinskoga zaleđa.

Ovo je priča o mladoj udovici Tatjani koja se zaljubljuje u župnika koji je upravo izliječen od alkoholizma. Njegov brat blizanac, general hrvatske vojske, pokušao je “pomoći” svećeniku. S druge strane, gastarbajter Marinko, koji se vratio u selo, bivši vlasnik autopraonice Kroatien u Berlinu, uzalud pokušava oženiti Tatjanu, a veza njegove kćeri s lokalnim protuhom i haiku pjesnikom još je jedan veliki udarac njegovom ugledu.

Priča o muškarcu bez brkova je domovinska pastorala, u kojem se likovi do iznemoglosti bore s vlastitim nacionalnim, seksualnim i vjerskim predrasudama, ne znajući kako doći do sreće koja je pred njima.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje