Kapelski kresovi od 22. 9. na Klasik TV-u

Sinopsis

Čuvena serija Kapelski kresovi jedan je od najpopularnijih sadržaja na Klasik TV-u. Od 22. 9. opet je s nama, i to svakim danom u 20 sati.

Televizijska serija snimljena u produkciji ondašnje TV Zagreb, premijerno je prikazivana tijekom 1975. i 1976. godine, a krajem 70-ih bila je popularna i u Kini. Kroz trinaest epizoda nabijenih akcijom pratimo turbulentne događaje s početka Drugog svjetskog rata u Gorskom Kotaru i Primorju, gdje se hrabri mještani i seljaci te slabo naoružani partizani, bore protiv talijanskih okupatora.

Među nizom živopisnih likova posebno ističe mladi partizan Jastreb, kojega tumači Žarko Radić, dok je njegovu veliku ljubav, lijepu partizanku Inu glumila Nada Gaćešić-Livaković. Nezaboravan je i lik Dimnjačara kojega je tumačio Boris Dvornik, kao i Riđana u interpretaciji Borisa Oreškovića, doktora Bittea kojeg je tumačio Vanja Drach ili Božidar Smiljanić kao pukovnik Tugliusi. Zahvaljujući ulogama Jastreba i Ine Žarko Radić i Nada Gaćešić-Livaković stekli su ogromnu popularnost, a na festivalu u Nišu proglašeni glumačkim parom godine.

Doskočice poput „boli me briga“ lugara Riđana mnogim obožavateljima su ostale u pamćenju i ušle u svakidašnji govor. Zbog serije Božidar je nekoliko mjeseci puštao guste brkove koji su mu postali zaštitni znak. Kako je poslije otkrio, jedva je čekao da ih obrije iako se takav sviđao ženama.

Njegova najboljeg prijatelja Dimnjačara, s kojim se stalno nadmudruje, igrao je pokojni Boris Dvornik. I njegova poštapalica 'em ti jarca' također je bila popularna. Dvornik, koji se do tada uglavnom proslavio ulogama Dalmatinaca, za seriju je morao savladati kajkavsko narječje, kakvim se govori u dijelu Gorskog kotara. Osim toga, morao se naviknuti na zimu i snijeg. Temperature su znale padati i do 25 stupnjeva ispod ništice, a glumac koji do tada gotovo nikad nije hodao po snijegu morao je savladati i skijanje.

Nakon snimanja glumci su se odmarali na tulumima koji se i danas prepričavaju. Boris je u hotelu spavao sa Zvonkom Lepetićem koji je glumio Ekonoma. Zvonko, koji je umro od infarkta, obožavao je pse te bi svaki dan hodao selom i hranio ih. Posljednjeg dana snimanja posjetio je sve pse kako bi se od njih oprostio i odvezao ih.

Serija je snimljena prema romanu ratnih memoara Veljka Kovačevića, a režirao ju je Ivan Hetrich. U cijelosti je snimljena na autentičnim lokacijama Gorskog kotara i to s više od 200 glumaca.

Budite uz Klasik TV i Kapelske kresove od 22. 9., svakim danom u 20 sati.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje