Komanči

Jeste li znali da je scenarist i producent Carl Krueger pet do šest godina istraživao priču kako bi napisao što bolji scenarij za film „Komanči“?
Sinopsis

Jedan od kultnih vesterna gledamo u petak 13.5. u 21:10.

Komanči su indijansko pleme povijesno nastanjeno na području Velike nizine u SAD-u, odnosno na području koje je danas podijeljeno između više američkih saveznih država uključujući New Mexico, Colorado, Kansas, Oklahomu i Texas.

Bili su među prvim Indijancima koji su počeli uzgajati konje te su ubrzo došli na glas kao neustrašivi i nemilosrdni konjički ratnici. Europljanima su Komanči postali važni trgovački partneri (kupovali su od njih konje), ali su se istovremeno bojali njihovih prepada. Brojne legende i priče vežu se uz Komanče, a zanimljivo je da je 2012. godine poznati glumac Johnny Depp postao je počasni pripadnik plemena Komanči, nakon što je u filmu odigrao ulogu Indijanca Tontoa.

Radnja vesterna „Komanči“ kreće od vođe odmetnutih Komanča Crnog Oblaka (Henry Brandon) koji napada meksičko selo i otima lijepu Margaritu Alvarez (Linda Cristal).

Bježeći u Sjedinjene Države, nailaze na grupu lovaca na skalpove, a poglavica Komanča iz plemena Antilopa, Quanah (Kent Smith), sprječava ih da ih masakriraju. Unatoč naporima graničnog izviđača Jima Reada (Dana Andrews), izbijaju previranja između bijelaca i pobunjenih Komanča, a Quanah i Read se bore da obnove mir.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje