Ludi dani

Nakon niza uspješnih dokumentaraca redatelj Nikola Babić snimio je srednjometražni film Ludi dani koji je naknadno nadopunio u dugometražni igrani film o tada vrlo aktualnoj temi – gastarbajterima. Rezultat je moćna drama uvjerljive atmosfere i ambijentacije te sjajno profiliranih karaktera.
Sinopsis

Jure, Šimun, Joso, Mate i drugi gastarbajteri došli su na uskršnji odmor u malo mjesto u Dalmatinskoj zagori. Hvale se stečenim bogatstvom i ne izlaze iz mjesne gostionice. Po strani se drži jedino Šimun zvani Klempo, koji je ostao siromašan, unatoč tome što je 15 godina proveo u Njemačkoj. Iznerviran što mu Klempo kibicira pri kartanju, Jure ga izazove na dvoboj: onaj tko je skupio veći imetak morat će se svući do gola pred čitavim mjestom. Klempo se čini sigurnim gubitnikom, no njegova strunjača puna je njemačkih maraka. Jure je osramoćen, no ubrzo doznaje da je u podvali sudjelovao njegov susjed Joso Mačković.

Dobrom dojmu svakako doprinose i pamtljivi nastupi sjajnih glumaca Zvonka Lepetića i Ilije Ivezića. Lepetić je u Puli nagrađen Srebrnom arenom, a Nikola Babić dobio je nagradu filmske kritike za režiju.

Redatelj

Nikola Babić

Žanr

drama

Godina proizvodnje

1977

Glumci

Zvonko Lepetić, Ilija Ivezić, Spaso Papac, Perica Martinović, Božidar Boban, Niko Pavlović, Hermina Pipinić, Marija Sekelez

Trajanje

90'