Maraton Bella Ciao!

Sinopsis

U subotu i nedjelju 14. i 15.3.2020. u 16h počinje maraton ratnih filmova na Klasik TV-u pod nazivom „Bella Ciao!“. Emitirat će se 10 legendarnih ratnih klasika od kojih su neki i dan danas ostali zapamćeni kao vrhunac jugoslavenske kinematografije.

Maraton počinjemo sa jednim od najpoznatijih i najpopularnijih filmova partizansko-ratne tematike snimljenog u socijalističkoj Jugoslaviji – „Valter brani Sarajevo“. Uloga Valtera kao lika slobodna je interpretacija životopisa stvarnog antifašističkog borca i zapovjednika sarajevskih ilegalaca u Drugom svjetskom ratu, Vladimira Perića Valtera, koji je bio i jedan od pripadnika obavještajnih služba bivše Jugoslavije. Film je ostvario veliku popularnost i u Kini, gdje je podignut kip Valtera te se čak prodaje i pivo na čijoj etiketi stoji slika Bate Živojinovića.

U filmu „Signali nad gradom“ grupa partizana izvest će riskantnu akciju spašavanja svojih suboraca i pritom upasti u neprijateljsku klopku koja će ih natjerati na vrlo riskantan i krajnje neizvjestan proboj do slobode, a u filmu „Boško Buha“, istoimeni najmlađi heroj revolucije, pionir i partizan, borit će se za ostatke svog djetinjstva nakon što mu je ono silom oduzeto kada sa svojim vršnjacima biva unovačen i poslan na bojište.

Svjedočit ćemo epskim bitkama, gubitcima i pobjedama u jednom od najskupljih Jugoslavenskih filmova svih vremena – “Bitka na Neretvi”, filmu čijem glumačkom sastavu su se pridružili čak i svjetski glumci poput Orsona Wellesa, Yul Brynnera i Sergeia Bondarchuka.

Slijedi istinita priča u filmu „Akcija stadion“, o događajima u Zagrebu 1941., kada su Nacisti i njihovi pristaše organizirali veliki skup studenata na stadionu Dubrava u svrhu otkrivanja i progona Židova.

„Devojački most“ mjesto je razmjene njemačkih zarobljenika i partizana zarobljenih od strane Nijemaca. Put do mosta je za mlade partizane dvostruko iskušenje: borilačko, jer sa svih strana vrebaju opasnosti, i etičko, jer se moraju izlagati riziku zbog neprijatelja koji je bio krajnje nemilosrdan.

„Pogled u zjenicu sunca“ prati priču četvorice partizana koji se odvoje od svoje jedinice u snježnoj mećavi. Trojica boluju od tifusa, a jedini zdrav među njima nastoji ih odvesti na sigurno. Film Veljka Bulajića snimljen je prije ratnog spektakla „Bitka na Neretvi“, a zamišljen je kao poetska tragična priča o nekolicini izoliranih pojedinaca, prožeta naturalizmom, ali i dojmljivim vizualnim izričajem.

Drugi dan maratona, u nedjelju 15.3., počinjemo sa svojevrsnom borbom Davida i Golijata u filmu „Partizanska eskadrila“ u kojem grupa zapovjednika počne stvarati ono što se u početku činilo nemoguće, a to je vlastito ratno zrakoplovstvo. U ratnom trileru „Ne okreći se sine“ pratimo inženjera Nevena Novaka i njegov bijeg iz vlaka kojim ustaše prevoze zatočenike u Jasenovac te potragu za otetim i indoktriniranim sinom Zoranom.

U filmu „Most“, elitni tim partizanskih stručnjaka za eksplozive poslan je da sruši naigled neuništiv most, a jedina osoba koja mu zna slabu točku je arhitekt koji ga je i sagradio. Slijedi svojevrsni nastavak filma „Bitka na Neretvi“, također jedan od najskupljih filmova u povijesti bivše Jugoslavije – „Sutjeska“.

„Doktor Mladen“, liječnik iz Prijedora, a ujedno i jedan od tri posljednja filma u maratonu „Ciao Bella“, vođa je pobunjenika i karizmatična ličnost koja je uspjela okupiti seljake iz okolnih mjesta za obranu Kozare od neprijateljskih postrojbi. Maraton završavamo s filmom „Lager Niš“, pričom o sudbini niške obitelji Zarić te događajima u Gestapovom logoru Lager Niš 1941. godine, te na posljetku ratnim trilerom „X-25 javlja“, punokrvnom žanrovskom filmu kojeg je publika obožavala, priče o dvostrukom agentu Mirku čija se odanost dovodi u pitanje nakon što padne natrag u ruke partizana za koje zapravo radi.

Ponavljamo, u subotu i nedjelju 14. i 15.3. s početkom u 16h možete zapratiti ovaj dvodnevni vikend maraton 10 najboljih i najpopularnijih Jugoslavenskih ratnih filmova.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje