Rujan, mjesec dokumentaraca na Klasik TV-u

Od dokumentarnih serija u terminima ručka, koje se bave fenomenima i kulturom bivše Jugoslavije, do filmova o mitskom Trstu i kapitalizmu u bivšoj državi, Jugoplastici i košarci u Splitu te prvom poslijeratnom koncertu Đorđe Balaševića - na Klasik TV-u ovog rujna imamo za svakoga ponešto.
Sinopsis

SFRJ za početnike I od 13.9. u 12:25

Dokumentarno-zabavni serijal „SFRJ za početnike“ sastavljen je od 16 epizoda, a svaka epizoda tematizira nekoliko pojmova ili fenomena vezanih uz kulturu svakodnevice bivše Jugoslavije, i to onako kako ih se sjećaju nekadašnji državljani Jugoslavije – s nostalgijom, sarkazmom, humorom, bez opterećenja i politikanstva. Emisije se temelje na privatnim sjećanjima, bez zalaženja u službenu povijest i ideološke analize.

U pitanju je serija koja poziva na sjećanje, i to uglavnom na pojedinosti koje ne ulaze u takozvanu službenu povijest, tematiziraju se efemernosti i "sitnice" koje određuju boju i ukus življenja. Osnovnu građu serije čini izbor više od stotinu pojmova (pojava, osoba, predmeta, odjevnih i ne odjevnih...), koji su bili sastavni dio života svakog žitelja SFRJ i koji su utjecali na formiranje identiteta, kako pojedinaca tako i zajednice.

Odiseja u žutom I 15.9. u 23:35

Sjećate li se kluba koji je bio 7 puta prvak države, 10 puta pobjednik nacionalnog kupa, 2 puta pobjednik Kupa Radivoja Koraća i 3 puta zaredom klupski prvak Europe? Sjećate li se kluba u kojem je igralo dvadesetak nositelja medalja s olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava? Sjećate li se braće Tvrdić, Skansija, Šolmana, Jerkova, Krstulovića, Rađe, Kukoča, Perasovića, Maljkovića, Tabaka...?

Dokumentarni film "Odiseja u žutom" podsjetnik je na 7 desetljeća košarke u Splitu.

Robna kuća I od 21.9. u 12:20

Serija „Robna kuća“ prati prve doticaje zapadne kulture početkom 50-ih godina na festivalima zabavne glazbe, zatim novi val, partizanske spektakle, uspjeh Bijelog Dugmeta, komedije Duška Kovačevića i osvajanje Kupa šampiona. U sklopu ove dokumentarne serije prikazano je više od 150 intervjua snimljenih u Beogradu, Ljubljani, Splitu i Zagrebu.

U seriji između ostalih sudjeluju: Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Milena Dravić, Emir Kusturica, Darko Rundek, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Relja Bašić, Slobodan Šijan, Darko Rundek, Mirko Ilić, Vlada Divljan, Veljko Bulajić, Goran Bregović i mnogi drugi.

Trst, Jugoslavija I 21.9. u 23:40

„Trst, Jugoslavija“ film je o vremenu kada se masovno putovalo preko granice po komadić kapitalističkog sna, a Piazza Ponterosso u središtu Trsta postala je mit i omiljena šoping destinacija svakog građanina Jugoslavije. Tijekom 1970-ih i 1980-ih, predmet koji je simbolizirao ovaj mit bile su plave traperice. Tih su godina milijuni Slavena putovali u Trst jednom ili dvaput godišnje, međutim, rat na Balkanu sve je prekinuo. O svojim doživljajima iz tog vremena u filmu progovara i mnoštvo javnih figura među kojima su Rade Šerbedžija, Željko Senečić, Slavenka Drakulić, Denis Kuljiš i Goran Bregović.

Ratovi prolaze, ljudi ostaju I 26.9. u 23:55

Dvadeset godina nakon koncerta koji je označio prvi nastup jednog umjetnika iz Srbije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, Đorđe Balašević ponovno se vratio u Sarajevo. Sa novim pjesmama i nezaboravnim uspomenama.

Emotivni dvovečernji nastup u prepunoj dvorani Skenderija 7. i 8. veljače 1998. godine nagovijestio je mirnija vremena, bolje odnose i veće razumijevanje. Za neke posjetioce ovih koncerata bila je to najljepša objava mira. Povratak novosadskog kantautora pred sarajevsku publiku otvorio je i pitanja: Koliko se toga promijenilo u prethodne dvije decenije? Koliko su tadašnja očekivanja bila realna? Jesu li i u kojoj mjeri iznevjerena? Ovo je dokumentarni film o ljubavi, empatiji i hrabrosti.

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje