Sevdah za Karima

Sevdah za Karima drugi je igrani film bosansko-hercegovačkog redatelja Jasmina Durakovića. Riječ je o socijalnoj drami isprepletenoj s ljubavnim zapletom, koja progovara o ratnoj Bosni i Hercegovini i pitanju jačanja utjecaja islama među mladim, urbanim stanovništvom.
Sinopsis

Karim je vjernik i propali student filozofije u poslijeratnom Sarajevu. Radi kao pirotehničar kako bi prehranio sebe i svoju sestru Džemilu. Ima prijatelja Juku, lokalnog mangupa s kojim ga veže prijateljstvo iz rata. Tu je i Ivana, Jukina djevojka. Njih troje pljačkaju lokalnu džamiju za vrijeme Kurban-bajrama, kako bi imali novac za provod. Iste noći, Juka napravi incident na ulici i policija ga strpa u zatvor. Karim i Ivana idu zajedno na zabavu, zabavljaju se i završavaju u Jukinom stanu. Karim se zaljubljuje u Ivanu. Sukob dva prijatelja pretvara se u tuču u kojoj Karim izvlači “deblji kraj”. Karim, razočaran, odlazi u u noć, u svoj stan i obračunava se sa svojom prošlošću.

Film je premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu, a na festivalu CinePecs dobio je Capital of Culture Award 2010. Glavnu ulogu tumači Amar Selimović, dok je glavna ženska uloga pripala beogradskoj glumici Mariji Karan koja je karijeru nastavila u Hollywoodu.

Redatelj

Jasmin Duraković

Žanr

drama

Godina proizvodnje

2010

Glumci

Amar Selimović, Marija Karan, Adnan Hasković, Mirvad Kurić, Asli Bayram, Ivana Petrović, Semir Krivić, Edhem Husić

Trajanje

95'