Za šaku dolara

Kako je jedan vestern napravio revoluciju u svijetu filma? Saznajte na Klasik TV-u: “Za šaku dolara” premijerno 22. travnja!
Sinopsis

Nastavljamo s emitiranjem filmskih hitova - pred vama je prvi dio poznate trilogije, koja je par godina kasnije zaokružena naslovima “Za dolar više” i “Dobar, loš, zao”.

“Za šaku dolara” nije običan vestern. Ovaj je film uspio napraviti veliki pomak u percepciji ovog žanra i to sasvim slučajno. Kako mu je to pošlo za rukom?

Prvo, snimljen je u periodu opadanja popularnosti američkog vesterna, tako da je cjelokupnu vestern kulturu vratio u centar pažnje. Drugo, on je začetnik novog pod žanra - “spaghetti vesterna”, koji je, zbog svoje zemlje porijekla Italije (isprva s podsmjehom), dobio ovaj nadimak.

Ovaj pod žanr je svoje zlatno doba doživio od sredine šezdesetih do sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a odlikovao se niskim budžetima i vrlo kratkim rokovima za realizaciju. “Za šaku dolara” je postigao ogroman uspjeh kod publike, proslavio svog redatelja Sergia Leonea, kao i Clinta Eastwooda, koji do tada nije bio naročito poznat među američkom publikom.

Za ulogu “revolveraša bez imena”, konkurirali su i James Cobern, Henry Fond i  Charls Bronson. Međutim, dok su prva dvojica tražila previsoke honorare, Bronsonu se nije sviđao scenarij, tako da je Eastwood postao zvijezda igrom slučaja!

Ipak, osim duge potrage za glavnim glumcem, film nisu zaobišli ni drugi problemi. Ovo ostvarenje je bilo neka vrsta remakea Kurosawinog filma “Tjelesna straža”, zbog čega je slavni japanski redatelj tražio svoj udio preko suda. Dobio je spor, tako da mu je pripalo 15 posto zarade od filma u cijelom svijetu!

Pozivamo vas da pogledate ovaj film, 22. travnja od 21:50h, premijerno na Klasik TV-u!

Redatelj

Žanr

Godina proizvodnje

Glumci

Trajanje