Gazda: Početak

20.06.2018. 22:10
Opširnije

Drugi film iz serijala Gazda, priča je o Agrokoru prije Agrokora, o debaklu privatizacije, tranzicije i pravosuđa te njegovu nasljeđu, koje i danas baštinimo. Okosnica je filma priča o Globus grupi i Miroslavu Kutli, jednom od najvećih tajkuna devedesetih. 

Redatelj filma Dario Juričan kaže kako je na filmu sa suradnicima radio godinu dana, te da je priča o Ivici Todoriću i Agrokoru preslika priče o Globus grupi i njezinom vlasniku Miroslavu Kutli. Iako narativnu okosnicu filma čini priča o Miroslavu Kutli, ovo nije film o Kutli, kao što ni prethodni film “Gazda” nije bio o Ivici Todoriću. “Oboje su priče o sistemu, sistemskoj korupciji, bogovima i u oba su pojedinci narativne kičme” obrazložio je autor u jednom intervjuu.

Za ovaj dokumentarac autori su, kažu, obradili 10 tisuća stranica sudskih dokumenata koji govore o Miroslavu Kutli. Ambicija im je bila na cjelovit način prikazati sve velike afere tih godina. Rekonstruirali su priču o medijskom kartelu, a najviše su se bavili privatizacijom 90-ih godina. Među sugovornicima u filmu se pojavljuju Stipe Mesić, Ivić Pašalić, Vladimir Šeks, Tomislav Karamarko i drugi.

Dario Juričan diplomirao je film na London Film Academy, a najzapaženiji mu je film u dosadašnjoj karijeri dokumentarac “Gazda” kojim se pozabavio usponom Ivice Todorića na čelo Agrokora. Suradnici na filmu su Saša Paparella i istraživački novinari Mašenjka Bačić i Zvonimir Tivon.

Sunday
10
June
2018
10:10 pm