Vikend maraton: Velo misto

Opširnije

Ne želimo politiku u svoju butigu! I zato ovoga vikenda Klasik TV prikazuje uvijek aktualnu i omiljenu seriju Velo misto. Od petka do nedjelje od 19 sati opustite se uz svih četrnaest epizoda, kao i reprize u jutarnjem terminu. Legendarni Boris Dvornik i ostatak snažne glumačke ekipe čekaju vas na vikend maratonu Klasik TV-a.

Priča kaže da čak i danas, u raznim dijelovima svijeta, stranci sa sobom znaju nositi prastare snimljene videokazete s ovom kultnom serijom, okupiti se s poznanicima i slušati dok im netko iz naših krajeva prevodi riječi koje govori brkati brico na čudnom jeziku.

Deset godina nakon velikog uspjeha serije Naše malo misto, Velo misto prvi je put prikazano na tadašnjoj Televiziji Zagreb 1980. Kao i prethodnica, Velo je misto snimljeno prema knjigama Miljenka Smoje i svojevrsna je kronika grada Splita tijekom prve polovice 20. stoljeća. Prati događaje od osnivanja nogometnog kluba Hajduk i početka I. svjetskog rata pa sve do završetka II. svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Kroz ispreplitanje stvarnosti i fikcije pratimo život niza živopisnih likova: ribara, težaka, radnika, policajaca, piljarica, studenata, vojnika, bludnica, krijumčara, ljudi s ruba života, ali i uglednih građana od kojih se mnogi temelje na stvarnim ličnostima.

Središnji je lik vlasnik gradske brijačnice Meštar (Boris Dvornik) koji neće politiku u svoju butigu, no ne može je izbjeći. Oko njega se plete mreža odnosa ostalih protagonista kao što su Duje (Mustafa Nadarević), pionir nogometa u Splitu i osnivač Hajduka, njegovo društvo “praški studenti” Pegula (Mladen Barbarić) i Tonči (Milan Štrljić) te njihove supruge Violeta (Zdravka Krstulović) i Kate (Mira Furlan).

Pamte se i proleter Ferata (Aljoša Vučković), njegova Marijeta (Vlasta Knezović) i sin Papundek (Duško Valentić), picaferaj (Vjenceslav Kapural) i škovacin (Špiro Guberina) koji kao Strikan zajedno sa svojim Netjakom (Ivo Gregurević) čini nezaboravan par.

Serija je bila izuzetno popularna među gledateljima od samog početka prikazivanja, nerijetko su ulice tijekom emitiranja bile puste, nebrojene su dosjetke i rečenice iz serije postale dio svakodnevnog jezika (“Jema, jema puno lipih stvar, ma ih nesmin kazat!”), a glumci koji se u njoj pojavljuju postali su pravim TV zvijezdama.

Redatelj je bio Joakim Marušić, glazbu je napisao Pero Gotovac, a glavne uloge tumačili su: Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Mustafa Nadarević, Milan Štrljić, Boris Buzančić, Vlasta Knezović, Aljoša Vučković, Mira Furlan, Špiro Guberina, Ivo Gregurević, Ljubomir Kapor, Fabijan Šovagović, Ivica Vidović, Josip Genda i drugi.

Daljinski upravljač, dakle, u petak zablokirajte na Klasik TV-u pa od 19 sati s obitelji, ekipom ili u najboljem društvu – sami sa sobom – guštajte u kultnoj domaćoj seriji i, nadamo se, produženom vikendu. Petak, subota, nedjelja, Klasik TV!

Friday
12
06
2020
7:00 pm