26. Festival europskog filma Palić od 20. do 26. srpnja na Paliću i u Subotici

PREDSTAVLJEN GLAVNI PROGRAM I SELEKCIJA “PARALELE I SUDARI”
Opširnije

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala europskog filma Palić, održat će se se od 20. do 26. srpnja na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Ljetna pozornica na Paliću kao i kina Eurocinema, Abazija i Lifka. Dio programa prikazuje se tradicionalno i u Kinu Fontana u Novom Beogradu. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dijela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Europe, i to u 15 različitih selekcija i programskih cjelina. Većina filmova imat će svoju srpsku i regionalnu premijeru.

Glavni program ovogodišnjeg izdanja Festivala, po izboru selektora Nenada Dukića, karakterizira dobar balans između novih filmova renomiranih autora i, s druge strane, filmova mladih redatelja.

Osim tri filma, koji će biti prikazani van natjecateljske konkurencije, za nagrade Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, natjecat će se 9 dugometražnih igranih filmova. Filmove će ocjenjivati petočlani međunarodni žiri u sastavu Tom Burke, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas, Lawrence Tooley i Marta Bereš. Glavni takmičarski program će biti prikazan na Ljetnoj pozornici na Paliću, i reprizno u kinu EuroCinema u Subotici.

Francuski film „Jadnici“ (Ladj Ly), dobitnik je Velike nagrade žirija u Cannesu 2019. Film je zasnovan na istoimenom kratkom filmu, i nudi provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije u toku nemira u predgrađima Pariza 2015. godine.

Svjetsku premijeru na 26. Festivalu europskog filma Palić imat će domaće filmsko ostvarenje „Ajvar“ redateljice Ana Marie Rossi. Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) su bračni par koji već duže vrijeme živi u Skandinaviji. Imaju uspješne karijere, dovoljno novaca za pristojan život i psa, ali nemaju djecu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala i o tome šuti.  

Publika će u okviru Glavne selekcije biti u prilici pogledati i najbolji slovenski film u 2018. godini „Neću da budem luzer“ redateljice Urše Menart. Riječ je o komediji koja prati život milenijalke Špele, povjesničarke umjetnosti, u pokušaju da se osamostali i odraste.

Litvanski film „Oleg“ redatelja Jurisa Kursietisa prikazan je u okviru programa „15 dana autora“ u Cannesu 2019. godine, i govori o mladiću koji se bori za preživljavanje, odlazeći na ilegalan rad u Bruxelles.

Francuski film „Što vjerujete“ (Safy Nebbou), prikazan je u programu „Panorama“ ovogodišnjeg Berlinalea. Glavna uloga povjerena je izvrsnoj Žilijet Binoš, koja glumi pedesetogodišnju razvedenu učiteljicu Klaru.

Izraelsko-njemački film „Okovan“ u režiji Eynayim Sheli, još jedan je u nizu filmova prikazanih na ovogodišnjem Berlinaleu. Film govori o policajcu, koji posesivnost izjednačava s ljubavlju, i kome se ruši moćan, ali često neugodan svijet mačizma.

Mađarski film „Trezor“ (Peter Bergendy) dobio je 8 mađarskih nacionalnih nagrada i jedno je od izvanrednih ostvarenja na programu Glavnog programa festivala. Govori o kraju mađarske revolucije 1956, kada policija unajmljuje osuđenog pljačkaša da obije trezor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Film „Bog postoji, ime mu je Petrunija” redateljice Teone Mitevske dolazi iz Sjeverne Makedonije, a svoju premijeru imao je u okviru Glavnog programa Berlinalea 2019. Makedonka stvara kaos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namijenjenu isključivo muškarcima.

Njemački film „Dijelo bez autora” (Florian Henckel von Donnersmarck) inspiriran je stvarnim događajima i govori o mladom studentu slikarstva Kurtu koji se zaljubljuje u kolegicu Eli, čiji se otac, poznati doktor i profesor Seband, protivi njenom izboru i čini sve da uništi kćerkinu vezu.

Van konkurencije bit će prikazana tri filma eminentnih svjetskih i europskih redatelja Pedra Almodóvara, Kena Louča i braće Darden.

Drama „Tuga i slava“ Pedra Almodóvara svečano će otvoriti festival, van konkurencije. Film prati priču mladog redatelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svijet ruši, a sadašnjost i prošlost isprepliću. Glavni glumac, Antonio Banderas, dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu na ovogodišnjem Cannesu.

Publika će van konkurencije moći pogledati i film „Oprostite, zaboravili smo vas“ Kena Louča, također prikazanog u okviru ovogodišnjeg programa festivala u Kanu. Priča prati Rikija i njegovu porodicu u pokušaju borbe protiv duga koji vuku još od 2008. Nada u oporavak pojavljuje se s blistavim novim kombijem i prilikom koju nudi vlastita prijevoznička firma.

Festival će svečano biti zatvoren belgijskim filmom, van konkurencije, „Mladi Ahmed“ braće Darden. Film govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera koja ga vodi u njegov osobni džihad. Ova filmska priča redateljskog dvojca ovjenčana je nagradom za najbolju režiju u Cannesu.

Natjecateljski program „Paralele i sudari“ posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Europe, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu. Selektor programa je britanski filmski kritičar Nil Jang, a kvaliteta izabranih filmova ocjenjuje tročlani žiri kritike u sastavu Nick Pinkerton, Kieron Corless i Vesna Perić. Filmovi iz ove selekcije bit će prikazivani u sali obnovljenog kina Abazija na Paliću.

Mađarski film redatelja Milorada Krstića „Ruben Brandt kolekcionar“ govori o psihoterapeutu koji sanja umjetnička djela, i koji angažira svoje pacijente da ih ukradu iz svjetskih muzeja u nadi da će noćne more prestati kada ih on bude posjedovao.

Poljski film „Svećenstvo“ nagrađivanog redatelja Wojteka Smarzowskog pruža unutrašnji pogled na Katoličku crkvu kroz ispreplitane priče trojice svećenika.

Bugarski film „Irina“ (Nadejda Koseva) prati priču žene koja u želji da prehrani svoju obitelj zarobljenu u siromaštvu, postaje surogat majka.

Film „Brushalter“ (Veit Helmer) donosi priču o vozaču vlakova Nurlana, kojeg igra Predrag Miki Manojlović, a koji posljednji put prije penzije putuje za Baku kako bi svoj usamljenički život obojio avanturističkim putovanjem.

Litvanski film „Preživjeli ljeto“ (redateljice Marije Kavtaradzė) govori o mladoj ambicioznoj psihologinji koja preuzima odgovornost transporta dvoje pacijenata do psihijatrijske ustanove na moru.

„Neka bude svjetla“ slovačkog redatelja Marka Škopa prati obiteljsku priču četrdesetogodišnjeg Milana, oca troje djece, koji kao građevinac radi u Njemačkoj kako bi osigurao svoju obitelj u Slovačkoj.

Albanski film „Zaboravljena planina“ (Ardit Sadiku) govori o Rikardu, čovjeku koji se nakon što ga sin istjera iz kuće, oslanja na ljubaznost svoje kćerke Eme i njenog muža Lorenca koji mu nude kuću za stanovanje na „Prokletoj planini“.

Film „Skandinavska tišina“ (Martti Helde) je psihološka drama s elementima trilera o ponovnom susretu dvoje ljudi koji ih primorava da otkriju pozadinu nasilnog čina koji se dogodio prije mnogo godina.

Gruzijski film „Žetva“ (Misho Antadze) prikazuje odnos između prirode i tehnologije u gruzijskim predjelima u eri kripto-rudarstva.

Drama „Oštrim nožem“  (Teodor Kuhn) priča priču o čovjeku koji je izgubio sina u neo-nacističkom napadu.

Na programu selekcije „Paralele i sudari“ su i tri kratkometražna filma: „Zajednička bašta“ (Vytautas Katkus), o hladnom odnosu oca i sina koji se, uslijed ravnodušnosti, potpuno raspada; film „Rana“ (Arthur Sukiasyan), dokumentarac o drugom najvećem gradu Armenije koji se još uvijek oporavlja od katastrofalnog potresa iz 1988. i  „Razdvojeni“ (Diana Cam Van Nguyen) koji govori o životu nakon gubitka voljene osobe.

Francuski scenarista i redatelj Jean-Charles Hue dobitnik je nagrade Underground Spirit 26. Festivala europskog filma Palić, koja se dodjeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Jean-Charles Hue istakao je značaj koji za njega ima ova nagrada:

- „Nagrada Underground spirit 2019, koja će mi za kinematografski rad biti uručena na Festivalu europskog filma u Paliću, za mene je od izvanrednog značaja iz nekoliko razloga. Jedan od njih je to što gajim divljenje prema mnogim filmskim stvaraocima koji su primili ovu prestižnu nagradu: naročito mislim na F. Ž. Osana, čiju filmsku poeziju uvažavam koliko i velikodušnost njenog stvaraoca. Pored toga, naročito ističem napore da se ovom nagradom ukaže zahvalnost djelima koja se nalaze u nezahvalnom, teškom položaju, jer pomalo naivno nastoje da u unaprijed izgubljenoj bitci raskinu sa izvjesnim prirodnim zakonima koji mnogim cvjetovima ne omogućavaju da proklijaju na površinu kako bi se rascvjetali u punom sjaju.“

Da podsjetimo, dobitnici ovogodišnje nagrade Aleksandar Lifka koja se tradicionalno dodjeljuje istaknutim domaćim i inozemnim filmskim stvaraocima ove godine su domaći scenograf Miljen Kljaković Kreka i hrvatski filmski redatelj Rajku Grliću.

Također, završne festivalske večeri bit će dodijeljena i Gorki list nagrada publike, za najbolji film po mišljenju publike u Glavnom natjecateljskom programu, koja se ove godine dodjeljuje četvrti put.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu točku na mapi europskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival europskog filma Palić okrenuvši se promoviranju stvaralaštva europskih autora a time i mjesto okupljanja najvažnijih umjetnika koji oblikuju kulturnu scenu Europe. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Europske asocijacije festivala) za najbolji europski umjetnički festival u 2017-18. godini.

Datum objave
18
07
2019