Ko to tamo peva i Deveti krug na 73. Filmskom festivalu u Cannesu

Dva filmska klasika u svojim će restauriranim verzijama biti prikazana u programu Cannes Classics 2020.
Opširnije

Veliko priznanje za velike naslove stiglo je iz Cannesa. U ovogodišnjem retrospektivnom programu Cannes Classics čak su dva filma iz repertoara Klasik TV-a. Ko to tamo peva, najpopularnija komedija svih vremena na ovim prostorima, i Deveti krug, potresni uradak o mladoj Židovki u koncentracijskom logoru, u svojim će restauriranim verzijama biti prikazani na 73. Filmskom festivalu u Cannesu.

Ko to tamo peva redatelja Slobodana Šijana i scenarista Dušana Kovačevića, nastao u produkciji Centar filma, u Cannesu je prije četrdeset godina osvojio nagradu publike. Deveti krug, jedan od najjačih naslova Jadran filma, kojem režiju potpisuje France Štiglic, a scenarij Zora Dirnbach, nakon nominacije za Zlatnu palmu 1960. bio je nominiran i za Oscara. Dirnbach je u Puli nagrađena Zlatnom arenom kao prva žena kojoj je dodijeljena ova nagrada, a Deveti krug ih je tada osvojio još pet, uključujući Veliku zlatnu arenu za najbolji film.

Legendarne uloge u Ko to tamo peva ostvarili su Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Boro Stjepanović, dok u Devetom krugu glume Dušica Žegarac, Boris Dvornik, Beba Lončar, Dragan Milivojević, Ervina Dragman i Branko Tatić. Zanimljivo, Borisu Dvorniku ovo je bila debitantska filmska uloga.

Ko to tamo peva i Deveti krug u 17. izdanju programa Cannes Classics bit će prikazani uz još dvadeset i pet igranih te sedam dokumentarnih filmova, a zbog odgode Filmskog festivala u Cannesu program se odvija u sklopu festivala Lumière u Lyonu od 10. do 18. listopada i Rencontres Cinématographiques de Cannes od 23. do 26. studenog.

Više o programu dostupno je na službenim stranicama festivala.


Datum objave
17
07
2020