Počeo 11. BELDOCS!

U beogradskom Sava Centru večeras je svečano otvoren 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS. Festival je svečano otvorio kultni američki redatelj Abel Ferrara, koji je jučer stigao u Beograd.
Opširnije

Rambo Amadeus je u šaljivom maniru najavio direktora i osnivača festivala Mladena Vušurovića, koji je nastavio u istom tonu i izjavio: „Bilo je uzbudljivo posljednjih deset godina, a biti će još uzbudljivije s mnogo novih filmova. Očekujemo da ćemo postati najbolji festival na svijetu.“

Abel Ferrara se obratio punoj sali Sava Centra i ljubiteljima dokumentaristike, kao i brojnim domaćim i stranim gostima koji su ovom prilikom doputovali u Beograd: „Drago mi je što ste me pozvali i što sam ponovo u Srbiji. Imam puno prijatelja ovdje, a neki od mojih omiljenih filmova su napravljeni upravo ovdje. Drago mi je da vas sve vidim u ovoj kino dvorani. Gledat ćemo filmove, družit ćemo se, a svirat ćemo i dobar rock and roll.“

Beldocs ne samo da će ugostiti velika imena svjetskog filma i dokumentaristike, već će i organizirati masterclassove, na kojima će se oni obratiti kako filmskim znalcima tako i sve brojnijoj publici.

Svaki gost koji ima masterclass, već pripremljenom temom intrigira i privlači pažnju. Tako će čuveni Abel Ferrara govoriti kako režirati sebe samog, odnosno kako održati karijeru filmskog autora? Kao jedan od posljednjih filmskih pobunjenika na svijetu, Ferrara se uspio preseliti iz jednog žanra u drugi, zadržavajući svoju umjetničku slobodu. Kako se ovo postiže i koje su vještine koje nezavisni redatelj treba steći, otkrit ćemo od umjetnika osobno.

Ulrich Seidl pak donosi novu vrstu estetike, samim time i predavanja. Iako sebe ne smatra dokumentaristom, Seidl je filmskoj javnosti poznat po jedinstvenom izrazu na maglovitoj granici između dokumentarnog i igranog filma. Uvijek aktualan i suvremen, kroz priče o svakodnevici malih junaka, Seidl pred publiku postavlja ogledalo u kojem se odraža stanje suvremenog društva. Masterclass u prostoru Jugoslavenske kinoteke uvest će nas u poetiku kontroverznog austrijskog reditelja koji je obilježio europsku kinematografiju 21. stoljeća.

Krajnje neobičan a već afirmiran redatelj, koji je i pažnju ovdašnje publike privukao filmovima Fantom i Ornitolog, nagrađen Zlatnim leopardom za najbolju režiju u Lokarnu, prvi put dolazi u Beograd da bi predstavio svoj neobičan opus. S njim će se razgovarati o granicama stvarnosti i fikcije, mitovima i religiji, seksualnosti, suvremenoj etnologiji, lutanju, Lisabonu, umjetnosti i životu. Zamišljen u formi razgovora s publikom, masterclass ima za cilj predstaviti metode rada ovog izvanrednog umjetnika.

Dokumentiranje i zapisivanje osobnih političkih sjećanja u filmu Meteori – naziv je masterclassa sa Gürcanom Keltekom, autorom iz Turske, koji će voditi šef Industry programa Beldocsa M. Đem Uztifekći, također redatelj po struci. Keltek će govoriti o kreativnom procesu u svom filmu koji predstavlja estetsku reakciju na političke sukobe u Istanbulu, Kipru i kurdskoj oblasti Anatolija uz prikazivanje isječaka iz filmova Meteors (2017), Colony (2015) i Overtime (2012).

Studija slučaja HBO Europa fokusirat će se na višestruko nagrađivani dokumentarac Druga strana svega Mile Turajlić, o čemu će govoriti Hanka Kastelicova, urednik programa i producent za HBO Europa i autor. Kastelicova će predstaviti pristup HBO Europe radu na koprodukciji, a Turajlić će govoriti o svom kreativnom procesu tokom produkcije filma, kao i o kreativnoj suradnji s kućom HBO Europa.

Svakako će čista egzotika biti razgovor o rekonstrukciji povijesti sa slikama iz sadašnjosti u filmu Valdhajmov valcer, sa autoricom Ruth Beckermann. Za potrebe svog filma Beckermann je posjećivala fotografske arhive i koristila osobne snimke da bi objelodanila istinu o prošlosti uz slike iz sadašnjosti, s ciljem da ljude suoči s fašizmom i totalitarizmom koji se još uvijek konstantno i iznova javljaju uz pomoć službene povijesti.

I konačno, domaći dokumentarist Boris Mitić govorit će na temu – kako snimiti Ništa! Naravno, tom prilikom će se pozivati na inspirativni pregled prepreka i riješenja u izradi filma svog filma Slatko od Ništa, utješne dokumentarne parodije o Ništa. Kako sam autor navodi, film je nastao iz dokoličarske retoričke provokacije, da bi se tokom osam godina probijao kroz brda i dolove međunarodnog financiranja i 20.000 stranica najraznovrsnije bibliografije, destilirane naposljetku u stihove koje narira Iggy Pop, a koje ilustriraju desetine snimatelja u 70 zemalja.

Više o mjestu i vremenu održavanja masterclassova, pogledajte na službenoj stranici http://beldocs.rs/master-classes/

Datum objave
06
05
2018