Sarajevo Film Festival uskoro otvara svoja vrata

Sarajevo Film Festival ove godine traje od 10. - 17.08.2018. i s ponosom predstavlja Open Air program 2018.
Opširnije
FILM KOJI OTVARA 24. SARAJEVO FILM FESTIVAL
PETAK, 10. AUGUSTHLADNI RAT / COLD WAR

Poljska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2018, 84 min. 

Režija: Pawel Pawlikowski

Scenarij: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki, Piotr Borkowski

Uloge: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza  

Film HLADNI RAT govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi koji se zbog različitog porijekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivim, ali su ipak sudbinski predodređeni jedno za drugo. Smješten u vrijeme hladnog rata pedesetih godina prošlog stoljeća u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, film opisuje nemoguću ljubav u nemoguća vremena. 

• Nagrada za najbolju režiju Cannes Film Festivala, 2018 (Pawel Pawlikowski)

Gost programa: reditelj Pawel Pawlikowski  

SUBOTA, 11. AUGUST

DIVLJI ŽIVOT / WILDLIFE

SAD, 2018, 104 min. 

Režija: Paul Dano 

Scenarij: Paul Dano, Zoe Kazan 

Uloge: Carey Mulligan, Ed Oxenbould, Bill Camp, Jake Gyllenhaal  

Osjetljivi šesnaestogodišnjak Joe jedino je dijete domaćice Jeanette i profesionalnog igrača golfa Jerryja koji žive u malom gradiću u Montani šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nedaleko od njih, u blizini kanadske granice, bjesni neobuzdan šumski požar. Nakon što izgubi posao i osjećaj vlastite vrijednosti, Jerry se odluči pridružiti naporima na gašenju požara i ostavlja suprugu i sina da se brinu sami o sebi. Prisiljen da naprasno sazri, Joe svjedoči vanbračnoj vezi sa starijim muškarcem u koju se upušta njegova majka.  

NEDJELJA, 12. AUGUST

SVI ZNAJU / EVERYBODY KNOWS

Francuska, Španija, Italija, 2018, 132 min. 

Režija i scenarij: Asghar Farhadi 

Uloge: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín, Eduard Fernández, Bárbara Lennie, Inma Cuesta, Elvira Mínguez  

Laura s djecom odlazi iz Buenos Airesa i putuje u svoje rodno selo u vinogradarskim predjelima Španije, kako bi prisustvovala vjenčanju svoje sestre. Ali neočekivani događaji remete porodično okupljanje i pretvaraju ga u krizu tokom koje će na površinu isplivati skrivena prošlost Laurine porodice. 

Gost programa: reditelj i scenarist Asghar Farhadi  

PONEDJELJAK, 13. AUGUST

KAPERNAUM / CAPERNAUM

Libanon, 2018, 120 min. 

Režija: Nadine Labaki 

Scenarij: Jihad Hojeily, Michelle Keserwany, Nadine Labaki, Khaled Mouzanar, Georges Khabbaz 

Uloge: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Kawthar Al Haddad, Fadi Kamel Youssef, Cedra Izam, Alaa Chouchnieh, Nadine Labaki  

Zain stoji pred sudom u Lebanonu. Već je bio u zatvoru jer je nekoga napao nožem. Sada želi tužiti svoje roditelje jer su ga donijeli na svijet. Niko pouzdano ne zna koliko je Zain star, ali medicinski vještak procjenjuje da dječak ima 12 godina. 

• Nagrada žirija (Jury Prize) Cannes Film Festivala, 2018 – Nadine Labaki

• Nagrada Ekumenskog žirija Cannes Film Festivala, 2018 – Nadine Labaki  

UTORAK, 14. AUGUST

DOGMAN 

Italija, Francuska, 2018, 102 min. 

Režija: Matteo Garrone 

Scenarij: Ugo Chiti, Massimo Gaudioso, Matteo Garrone 

Uloge: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Alida Baldari Calabria, Gianluca Gobbi  

U predgrađu stiješnjenom između velikog grada i divljine, gdje vlada zakon jačega, sitan i blag muškarac, Marcello, provodi dane između posla u skromnom salonu za pse, ljubavi prema kćerki Alidi i potčinjenog odnosa sa Simoncinom, bivšim bokserom koji terorizira čitavo naselje. Odlučan da povrati vlastito dostojanstvo nakon posljednje u nizu nepravdi koje su mu nanesene, Marcello planira osvetu koja će polučiti neočekivan rezultat.

• Nagrada za najboljeg glumca Cannes Film Festivala, 2018 - Marcello Fonte• Nagrada za ulogu Cannes Film Festivala, 2018 - Palm Dog

• Nagrada za najboljeg glumca Međunarodnog udruženja kinofila (ICS Cannes Award) - Marcello Fonte

• Srebrena vrpca, nagrade Talijanskog nacionalnog sindikata filmskih novinara: za najboljeg urednika - Marco Spoletini; za najbolji film – Matteo Garrone;  za režiju – Matteo Garrone; za scenografiju - Dimitri Capuani; za zvuk - Maricetta Lombardo; za najboljeg glumca - Marcello Fonte, Edoardo Pesce; za produkciju - Matteo Garrone, Paolo Del Brocco, Archimede, Rai Cinema; za casting direktora - Francesco Vedovati

Gosti programa: glavni glumci Marcello Fonte i Edoardo Pesce, casting direktor Francesco Vedovati  

SRIJEDA, 15. AUGUST

ANĐEO / THE ANGEL

Argentina, Španija, 2018, 126 min. 

Režija: Luis Ortega

Scenarij: Luis Ortega, Rodolfo Palacios, Sergio Olguín 

Uloge: Lorenzo Ferro, Chino Darín, Daniel Fanego, Mercedes Morán, Luis Gnecco, Peter Lanzani, Cecilia Roth  

Carlitos je sedamnaestogodišnjak s držanjem filmske zvijezde, kovrdžav, plavokos i plavook. Već u najranijem djetinjstvu žudio je za stvarima drugih ljudi, ali je tek u ranoj adolescenciji otkrio svoj pravi poziv – da bude lopov. Nakon što u novoj školi upozna Ramona, Carlitos se, privučen njime, počinje praviti važan ne bi li pobudio njegovo zanimanje. Zajedno kreću na put samootkrovenja, pronalaska ljubavi i kriminala. Ubistva su tek nusprodukt njihovih nasilnih djela, koja postaju sve brutalnija, sve dok Carlitosa ne uhapse. Mediji Carlitosu, zbog njegovog anđeoskog izgleda, daju nadimak „Anđeo smrti“. Obasut pažnjom zbog ljepote, Carlitos preko noći postaje slavan. 

ČETVRTAK, 16. AUGUST

SINK OR SWIM

Francuska, Belgija, 2018, 122 min. 

Režija: Gilles Lellouche

Scenarij: Gilles Lellouche, Ahmed Hamidi, Julien Lambroschini 

Uloge: Guillaume Canet, Leïla Bekhti, Mathieu Amalric, Virginie Efira, Jean Hugues Anglade, Benoît Poelvoorde, Marina Foïs, Jonathan Zaccaï, Noée Abita, Mélanie Doutey  

Grupa četrdesetogodišnjaka, svi odreda na pragu krize srednjih godina, na lokalnom bazenu odluče oformiti prvi muški tim sinhroniziranih plivača. Uprkos skepticizmu i izrugivanju okoline, pod trenerskom palicom posrnule šampionke koja pokušava srediti vlastiti život, upuštaju se u neobičnu avanturu, te uspijevaju povratiti malo samopouzdanja i saznati puno toga o sebi samima i jedni o drugima.  

PETAK, 17. AUGUST

ŠPIJUN KOJI ME NAPUCAO / THE SPY WHO DUMPED ME

SAD, 2018, 117 min. 

Režija: Susanna Fogel

Scenarij: Susanna Fogel, David Iserson 

Uloge: Mila Kunis, Kate McKinnon, Justin Theroux, Gillian Anderson, Hasan Minhaj, Ivanna Sakhno, Sam Heughan  

Najbolje prijateljice Audrey i Morgan, tridesetogodišnjakinje iz Los Angelesa, neočekivano se nađu u središtu međunarodne zavjere kada se na vratima njihovog stana pojavi Audreyn bivši momak kojeg progoni grupa opasnih plaćenih ubica. One se, na vlastito iznenađenje, odmah daju u akciju i uskoro putuju širom Evrope skrivajući se od ubica i sumnjivog, ali šarmantnog britanskog tajnog agenta, kujući plan za spas svijeta.

Datum objave
01
08
2018