Sutra počinje 21. Motovun Film Festival!

Tko god se popeo na najslikovitije brdo u srcu Istre u vrijeme Motovun Film Festivala, zna da ga ondje očekuje i brdo sadržaja, i to ne samo filmskog. Od sutra, 24. srpnja do subote, 28. srpnja filmofili i ostali zaljubljenici u umjetnost uživat će u stotinu nezavisnih naslova, ali i izložbama, performansima, koncertima, nastupima DJ-eva te inom zabavnom sadržaju.
Opširnije

Kao i cijeli festival, vrlo je raznolik i filmski program s nekoliko uzbudljivih hrvatskih premijera ostvarenja sa svih strana svijeta. Festival će u utorak, 24. srpnja, otvoriti poljski film Napad panike, prvijenac Paweła Maślone koji istražuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista i nesretnika uz finu dozu zaigranosti i jedinstvenu kombinaciju tragičnog i komičnog.

U programu je i nekoliko filmova s vrlo aktualnim temama koje će predstaviti sami redatelji i redateljice. Styx austrijskog redatelja Wolfganga Fischera, ovogodišnjeg gosta MFF-a, u potpunosti je snimljen na jedrilici, a radnja prati liječnicu koja želi otploviti od svijeta, no putem nailazi na tonući brod s izbjeglicama te unatoč želji da pomogne, shvaća kako je humanost tek puka iluzija. U tranzicijskoj priči o poljskoj konzervativnoj revoluciji Bilo jednom u studenome intelektualci postaju beskućnici, a radnja je uklopljena u dokumentarne snimke uličnih nereda u Varšavi. Film će predstaviti redatelj Andrzej Jakimowski.  Danska redateljica Isabelle Eklöf osobno će predstaviti svoj iznimni prvijenac, Slatki život, premijerno prikazan na Sundance festivalu i koji je već podigao puno prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja.

Ovogodišnji festival posvećen je i dvojici pritvorenih redatelja od strane ruskog režima – Rusu Kirilu Serebrenikovu i Ukrajincu Olegu Sencovu. U programu festivala je Serebrenikovljev film Ljeto, istinita priča s elementima mjuzikla o stvaranju rock scene u Sovjetskom Savezu. Kad smo kod glazbenih tema, svakako valja izdvojiti i politički kontroverzan dokumentarac Matangi/Maya/M.I.A. o životu reperice M.I.A sa Šri Lanke, koja se našla na udaru kritika zbog podrške Tamilskim tigrovima čiji je vođa upravo njezin otac.

U Motovunu nas očekuje i dugoočekivana premijera dokumentarnog filma Srbenka Nebojše Slijepčevića.  Već ovjenčana važnom međunarodnom nagradom Doc Alliance, Srbenka prati stvaranje predstave Olivera Frljića o ratnom ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec, a film će predstaviti ekipa filma.

Motovun Fim Festival je jedan od rijetkih koji je uspio ugostiti trenutačno najintrigantnijeg europskog redatelja Rubena Östlunda te ga i počastiti nagradom Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja. Njegov film Kvadrat, nagrađen Zlatnom palmom te nominiran za Oscara, nastao je prema istoimenoj umjetničkoj instalaciji, koja će za ovu priliku biti postavljena i u motovunskoj lođi. Za vrijeme festivala predstavljat će izazov i društvenu igru za posjetitelje.

Östlund predvodi i listu uglednih gostiju festivala, među koijma su i dobitnici ovogodišnje nagrade 50 godina, Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević te nekoliko umjetnika iz Hrvatske i regije, koji djeluju u Berlinu, ovogodišnjem gradu partneru MFF-a. Sa svima navedenim gostima bit će održani razgovori Netočno u podne na terasi ispred hotela.

Motovun očekuje i techno ekspanzija, jer će berlinsku prebogatu elektroničku scenu predstaviti njezini protagonisti - jedan od očeva te scene Mark Reeder, pokretač tamošnje najdugovječnije klupske večeri Corin Arnold te house zvijezda Ian Pooley. Uz njihove nastupe, motovunski će trg protresti i domaće zvijezde Krankšvester i TBF.

Na sva ova zbivanja može se još doći organiziranim prijevozom s autobusnog kolodvora iz Zagreba na nulti i prvi dan festivala, a karte se mogu kupiti na https://mfftransfer.kupiulaznicu.hr/. Za vrijeme festivala organiziran je i prijevoz autobusom iz Pazina s polascima tri puta dnevno u oba smjera, a informacije o voznom redu mogu se pronaći na web stranici MFF-a. Važna je informacija da će radovi na cesti Motovun – Livade, koji traju posljednjih mjeseci, za vrijeme festivala biti obustavljeni te će pristup biti neometan i za automobile i autobuse.

Još je u prodaji Večernji komplet ulaznica kojim je omogućen ulaz na sve večernje projekcije u kinima Trg i Billy. Kompleti se mogu kupiti online putem sustava https://mfftickets.kupiulaznicu.hr/ ili na prodajnom mjestu u zagrebačkom Kinu Europa te na festivalskoj blagajni u Motovunu samo još prvog dana festivala. Svaki kupac na dar dobiva i katalog festivala te mogućnost kampiranja u festivalskom kampu bez obaveze kupnje dodatnih ulaznica.

Otvoreni su, dakle, svi putevi za Motovun. Potrebno je samo odabrati pravu opciju i uspeti se na Brdo filmova.

Datum objave
23
07
2018