Utorak na 28. DHF-u: dodjela nagrada, novo lice Peterlićeve intime i dokumentarno-animirana uzbuđenja

28. Dani hrvatskog filma polako idu k svome kraju, no prije večerašnjeg vrhunca u ceremoniji dodjele nagrada (21:30 na platou iznad Kinu Tuškanac, u slučaju nepovoljnog vremena u dvorani kina) očekuje nas još pregršt aktualnih i retro filmskih uzbuđenja, kao i prezentacija rezultata radionice found footagea posvećene Anti Peterliću.
Opširnije

U programu koji u Kinu Tuškanac počinje u 17 sati može se tako vidjeti trolist izvrsnih dokumentaraca – Vlatka Vorkapić predstavlja brodsku posadu otočkih vodonoša u Pusti Dobre, pusti, zahvaćajući kako njihove međusobne odnose, tako i neizbježna trvenja koja donosi podivljali turizam, David Lušičić donosi atmosferično i potresno birtijaško svjedočenje u Fajrontu, a Maja Alibegović predstavlja netom estetski korigiranu bivšu manekenku Ivu. Projekciju upotpunjuju intrigantni animirani film Dine Krpana Malleus Dei o srednjovjekovnom progonu vještica i već slavni spot Dalibora Matanića za europsku prijestolnicu kulture Rijeka 2020 – Port of Diversity. Kao i svakoga dana, očekuje se i mogućnost stjecanja dubljih uvida u nastanak ovih djela kroz razgovore s autorima.

Projekcija filmova iz serijala Inspektor Maska bit će ponovljena u 18 sati u kinodvorani Centra za kulturu Trešnjevka.

U 19 sati nastavlja se primarno dokumentarno-animirani, a potom eksperimentalni utorak s filmovima kao što su Strujanja Katerine Dude (o svojevrsnim visećim vrtovima socijalističke modernističke gradnje u poslovnom prostoru), Zabava Bojana Mrđenovića (autorski pogled na Zrće), nokturalno prekrasna Remiza Arona Kovačića o naslovnom "lokalitetu", Eutanazija Joška Marušića (nastavak doajenove recentne preokupacije pitanjima suvremenog morala), Prvi korak Petre Kožar (o savladavanju straha od putovanja i nepoznatog) i Ne ću Jasne Čagalj o jednom grotesknom žabljem domjenku s potencijalom brojnih alegorijskih interpretacija. Liliana Resnick predstavlja nam, pak, plesni film Izvana, a Anita Čeko kupališnu Blizinu. Program je dopunjen nizom namjenskih filmova autora kao što su Luka Vucić, Dalija Dozet, Filip Zadro i Dario Juričan. S autorima će razgovarati Boško Picula.

U 19 sati u Maloj dvorani Kina Tuškanac Damir Čučić i polaznici radionice found footagea predstavit će rezultate svoga višetjednog rada s vizualnim materijalom izgubljene TV drame Ante Peterlića Intima iz 1965. i tonskim zapisima radiodrama Zvonimira Bajsića.

Uoči ceremonije dodjele nagrada bit će prikazan restaurirani dokumentarni film Most Zlatka Sudovića iz 1965. godine. Riječ je o opservacijskom filmu, jednom od najboljih u opusu ovoga redatelja i dramaturga, koji funkcionira kao dokument o ljudskoj naravi što uvijek teži liniji manjeg otpora i psihologiji grupe. Filmu koji bilježi svakodnevni promet užurbanih pješaka preko tri željeznička kolosijeka bez signalizacije sadrži i pisma "autoritetima" o potrebi izgradnje pješačkoga mosta, a potom ona o potrebi njegova uklanjanja (jer se pješaci radije provlače kroz bodljikavu žicu kako bi brže došli na drugu stranu). Sudovićev Most i danas živi kao dokument modernoga doba u kojem je ljudska pamet podlegla volji "većine" i utrci s vremenom.

Nakon ceremonije dodjele nagrada, koju će voditi glumci Marina Redžepović i Asim Ugljen, bit će prikazan pobjednički film 28. Dana hrvatskog filma – dobitnik Grand Prixa što ga dodjeljuje glavni (stručni) žiri u sastavu Jasna Zastavniković, Fili Tot i Mia Melcher. Osim Grand Prixa, isti će žiri dodijeliti i nagrade za režiju, scenarij, glumu, kameru, glazbu, montažu i manjinsku koprodukciju, a bit će dodijeljene i Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara (najboljem filmu svakoga roda), Nagrade Vladimir Vuković istoga društva najboljem i najboljem novom filmskom kritičaru/kritičarki u protekloj godini, Nagrada Jelena Rajković najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina, Nagrada za etiku i ljudska prava, Nagrada Zlatna uljanica tjednika Glas Koncila i Nagrada publike.

Ceremonija dodjele nagrada počinje u 21:30 na platou iznad Kina Tuškanac, a u slučaju nepovoljna vremena premješta se u veliku dvoranu toga kina. Od 23 sata uzvanike i posjetitelje u Kulturnom centru Mesnička očekuje završni party 28. Dana hrvatskog filma.

28. Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se od 14. do 18. lipnja 2019. u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička. Uz prestižni natjecateljski program sa 106 filmova festival donosi i program obnovljene baštine „Retro“ s filmovima Glušćevića, Golika, Kostelca i Sudovića, sekciju „Izvan okvira“ s djelima atipičnog senzibiliteta koja izmiču srednjostrujaškom ukusu, klasičnu animiranu seriju Inspektor Maska na otvorenom, radionice filmske kritike i found footagea, okrugli stol o glumi, izložbu filmskih fotografija Marije Kohn te zabavni program u KC Mesnička.

Datum objave
18
06
2019