Veliki uspjeh 12. BELDOCS festivala

Ostvareni ciljevi, stremljenje ka vrhu
Opširnije

Dvanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs 2019. ostvario je planirano za ovogodišnje izdanje i nadmašio očekivanja što ukazuju utisci stranih gostiju festivala, brojni medijski napisi, kojih je ove godine bilo u rekordnom broju, kao i rast publike.

Tokom sedam festivalskih dana prikazan je 121 film u 16 programa koji su se odvijali u 12 sala, festival je ugostio više od 160 gostiju, što autora filmova, što filmskih profesionalaca koji su bili učesnici Industry programa u kojem su dodijeljene nagrade u ukupnom iznosu od 16.500 eura. Zabilježen je porast broja posjetioca festivala, a čak 15 projekcija bilo je rasprodano, među kojima kuriozitet čine rasprodane reprizne projekcije što se rijetko gdje događa.

U godini kada je po treći put Beldocs dobio sredstva Media programa Kreativne Europe, a na konkursu Ministarstva kulture i informiranja samo jedan milijun, Filmski Centar Srbije prepoznao je istrajnost Beldocsa da podržava, afirmira i promovira domaći dokumentarni film financirajući fond nagrada.

Usprkos zatvaranju Dvorane Kulturnog centra, pet dana prije festivala, i otkazivanje projekcije filma „Na crnoj listi“, Beldocs je agilnošću svog organizacijskog tima uspio prebroditi ove dvije krizne situacije i uspješno realizirati 12. festival, kojim se nastavlja ostvarivanje zacrtanog cilja da Beldocs bude među sedam najboljih festivala u Europi. U tome ohrabruje odličan odaziv publike, koja je spremna i raspoložena na razgovor sa autorima poslije projekcija, koja je željna dijaloga i suočavanja stavova koji su neophodni i srpskoj kulturnoj sceni kako bi kulturna politika, strategija i festivalska scena bila jača, bolja, profiliranija, kreativnija i nadasve u funkciji filma.

Pored mnogobrojnih gostiju, radost festivalu i publici donijeli su dvojica istaknutih dokumentarista, Japanac Kazuo Hara i Goran Dević iz Hrvatske, čije retrospektive su organizirane u Beogradu, a najjaču pravu ljubav prema dokumentarnom filmu pokazale su dvije gledateljice koje su izdržale projekciju najdužeg filma festivala „Mrtve duše“ u trajanju od 496 minuta – osam sati i 16 minuta, koje ćemo posebno nagraditi.

Sve ovo osnažuje festivalski tim da u narednim godinama Beldocs bude još bolji jer je odavno prerastao datu mu titulu najomiljenijeg proljetnog festivala u Beogradu, i sada stremi ka festivalskom vrhu Europe.

Datum objave
15
05
2019