Zatvaranje 14. ZagrebDoxa

Filmovi O očevima i sinovima i Druga strana svega osvojili Velike pečate na 14. ZagrebDoxu!
Opširnije

Zagreb, 3. ožujka – Na svečanoj dodjeli nagrada, koja je održana večeras u dvorani 3 kina Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol, dodijeljene su nagrade pobjedničkim filmovima 14. ZagrebDoxa.

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natjecalo se trideset i osam filmova. Međunarodni tročlani žiri činili su: nagrađivani hrvatski redatelj i snimatelj Boris Poljak, ujedno i predsjednik žirija, zatim selektor Filmskog festivala Sundance Harry Vaughn i poljska redateljica Anna Zamecka. Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio filmu O očevima i sinovima sirijskog redatelja Talala Derkija. Svoju odluku obrazložili su riječima: "Žiri dodjeljuje glavnu nagradu filmu koji prikazuje kako jedan otac pretvara svoje sinove iz djece u obučene ubojice. Golemi rizik kojem se autor izložio donio nam je napetu kombinaciju ljubavi i ekstremizma koja se prenosi s koljena na koljeno." Međunarodni žiri dodijelio je i dva posebna priznanja: filmu Grad sunca gruzijskog redatelja Ratija Onelija i Džungla te poznaje bolje kolumbijske redateljice Juanite Onzage. Posebnim priznanjima žiri je nagradio mađarsko-njemački film Zarobljena žena autorice Bernadett Tuza-Ritter i češko-hrvatski U slučaju rataJana Geberta.

 

Nagradu Teen Dox za najbolji film o problemima mladih osvojio je ruski film LjepotaKristine Kuzakmetove, o čemu su odlučili učenici i učenice Klasične gimnazije u Zagrebu. Oni su izjavili da su ga odabrali "jer postavlja bezbroj pitanja, a ne nudi konkretne odgovore, nego otvara prostor za razmišljanje. To se postiže objektivnim prikazom života u okrutnim uvjetima djece i tinejdžera koji su prisiljeni odrasti prije svog vremena." Posebno priznanje dodijelili su poljskom filmu Zovite me Tonyredatelja Klaudiusza Chrostowskog.

Nagrada Mojoj generaciji – koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije – pripala je filmu Ljudska rijeka renomiranog kineskog redatelja, konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Ai Weiweija. "Ljudska rijeka nije samo monumentalni prikaz jedne od najvećih kriza našeg doba nego i dramatičan i osoban produžetak iznimnog umjetničkog opusa Ai Weiweija i, naposljetku, bitan doprinos aktivnostima na području borbe za ljudska prava", stoji u pojašnjenju Nenada Puhovskog.

 

Ove godine na ZagrebDoxu je prvi put dodijeljena i Nagrada FIPRESCI – Nagrada Međunarodne federacije filmskih kritičara. Žiri koji je činila njemačka novinarka i filmska kritičarka Carolin Weidner, britanska kritičarka Collete de Castro i domaća novinarka i kritičarka Marcella Jelić nagradu je dodijelio filmu Druga strana svega Mile Turajlić. "Časna žena koja ne misli da je zaslužila počasti. Stan koji nikada nije trebao biti stan, nego je postojao takav kakav je dulje od 70 godina. Pragmatičnost koja je postala strast na političkoj pozornici. Film Mile Turajlić Druga strana svega zbližava, otkriva i donosi sklad", stoji u pojašnjenju žirija. 

Međunarodni panel koji je odlučivao o najboljim projektima programa usavršavanja ZagrebDox Pro Nagradu HBO Europe, diplomu i 2.000 eura za daljnji razvoj projekta dodijelili su hrvatskom projektu Jedna od nas (One of Us), koji su predstavili redatelj i producent Đuro Gavran i montažerka Nina Velnić. Riječ je o projektu produkcijske tvrtke Pipser d. o. o. iz Zagreba. Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom, dodijeljena je redateljici Nejri Latić Hulusić i producentici Sabrini Begović-Ćorić za projekt Heretik. ZagrebDox Pro DCP, diploma i DCP za završeni projekt, koji se dodjeljuje prema odluci svih članova panela, dodijeljen je timu poljskog projekta Simfonija tvornice Ursus (Symphony of the Ursus Factory), koji čine redateljica Jaśmina Wójcik i menadžerica produkcije Joanna Tatko iz Studija Wajda.

Direktor i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski na početku se zahvalio publici što je unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima punila kino dvorane i pokazala interes za festival. To nas zadužuje da nastavimo raditi na ovaj način i to znači da smo odgovorni prema našoj publici. Zahvaljujem se ovim putem cijelom festivalskom timu na silnom trudu i energiji koju su uložili u realizaciju ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Osim nagrade Mojoj generaciji ove bih godine dodijelio i nagradu Vašoj generaciji koju uručujem dugogodišnjoj producentici Luciji Parać, tim je riječima zaključio svoj pozdravni govor direktor Nenad Puhovski.

Datum objave
03
03
2018